Veel grote waternavel op verschillende plekken in sloten en vaarten

  • geplaatst op 03 september 2021 om 13:11

Wij zijn begonnen met het reguliere najaarsonderhoud. We maken nu de watergangen (sloten en vaarten) vrij van waterplanten om zo de aan- en afvoer van water te verbeteren. Opvallend is dat er op verschillende plekken veel grote waternavel, een invasieve exoot, in de sloten en vaarten zit.

De grote waternavel is een exoot die helaas steeds meer voorkomt  en snel groeit. Enige oplossing is verwijderen uit de watergangen en verwerken. Dat is arbeidsintensief en ook duur. Dit doen we zoveel mogelijk tijdens het reguliere najaarsonderhoud. We willen voorkomen dat we vaker dan nodig op boerenland komen om te hekkelen. Alleen als er eerder echt een probleem ontstaat met de water aan- of afvoer, hekkelen we in de zomer.

De (loon)bedrijven die voor ons hekkelen, leggen dit groenafval (hekkelspecie) op de kant. Dit wordt op de percelen van de grondeigenaren gelegd. Dat is de gebruikelijke ontvangstplicht. Zij moeten zelf zorgen voor het verwerken van dit groenafval. Bijvoorbeeld door het na indroging te verspreiden over hun land.

Schadevergoeding

Op bepaalde locaties is de hoeveelheid hekkelspecie door de grote waternavel of een andere exoot groter dan normaal. Boeren op deze locaties ontvangen voor het verwerken van de overdaad aan grote waternavel een schadevergoeding van ons. Zij hoeven hiervoor zelf geen actie te ondernemen.