Woekerende of invasieve waterplanten (plaagsoorten)
Wij vernemen graag van u als u woekerende of invasieve waterplanten aantreft, ook als ze nog geen overlast geven. Planten die de wateraan- en afvoer in bepaalde wateren hinderen, verwijderen wij.
Meld plaagsoorten via het online formulier
Invasieve waterplanten zijn snelgroeiende uitheemse planten (exoten, plaagsoorten) die in de Nederlandse natuur terechtkomen en zich explosief vermeerderen. Deze plaagsoorten kunnen hele sloten of plassen overwoekeren en daardoor wateroverlast en schade aan de natuur veroorzaken.
Problemen voorkomen
Om problemen met waterplanten in het watersysteem te voorkomen, vragen wij u om overtollige planten uit aquaria en vijvers in de GFT-afvalbak te gooien. Hiermee voorkomt u dat uw waterplant uit kan groeien tot een plaag.
Waarnemingen doorgeven
Bent u voor uw werk veel langs de waterkant? Dan kunt u een belangrijke rol spelen bij de waarneming en melding van invasieve waterplanten:
- Geef de waarneming door via waarneming.nl
U moet zich eerst op deze website registreren om de waarnemingen in te kunnen voeren. - Download de app 'SnApp de exoot' in de App Store (Apple) of Play Store (Android).
In deze handleiding leest u meer over het gebruik van de app.
Bestrijdingstips
Raadpleeg de veldgids invasieve waterplanten (pdf, 4005 kB) voor beschrijvingen van en bestrijdingstips voor plaagsoorten. Voorbeelden van plaagsoorten zijn:
- Watercrassula
- Grote kroosvaren
- Grote waternavel
Meer informatie
- Onze notitie plaagsoorten over de aanpak van de bestrijding van plaagsoorten.
- Website van de Nederlandse Voedel- en Warenautoriteit over invasieve oever- en waterplanten.
Bestrijding duizendknoop met Japanse bladvlo
Wetterskip Fryslân heeft ontheffing voor het uitzetten van de Japanse bladvlo voor de bestrijding van Aziatische duizendknopen. Deze bladvlo komt van nature niet in Nederland voor. In het gezamenlijk project #uitde1000knoop met deelnemers uit het hele land onderzoeken we of biologische bestrijding met de Japanse bladvlo helpt om duizendknopen te bestrijden.
Op een aantal proeflocaties in Nederland wordt de Japanse bladvlo de komende maanden losgelaten. Met als doel te onderzoeken of ze een negatief effect hebben op de groei van Aziatische duizendknopen.