Grienskip

In Friesland leven we met water. We genieten ervan, maar moeten er ook voor waken. Met honderden poldergemalen, waterwegen en kilometers aan dijken houden we droge voeten. Maar waar water en zonlicht zijn, groeit ook groen. Groen dat beheerst en beheerd moet worden, zodat al die waterwerken goed blijven functioneren. Grienskip, dé sociale onderneming in het groen, zorgt daarvoor.

Grienskip BV is een samenwerking tussen Wetterskip Fryslân en sociale talentbedrijven Empatec en Caparis. Onze sociale onderneming sluit aan op de ‘Banenafspraak’ van het kabinet, waarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vaker een baan bij een ‘gewone’ werkgever moeten krijgen. Grienskip is daar de ideale opstap voor.

Groen beheren, plaagsoorten bestrijden

Grienskip is verantwoordelijk voor een aantal belangrijke waterschapstaken. Zo doen we het groenbeheer bij 1100 poldergemalen, 26 rioolwaterzuiveringen en 450 rioolgemalen door heel Friesland. Gazons maaien, beplanting verzorgen, hekwerk vrijhouden en bestrating onkruidvrij maken. Onze ploegen nemen wekelijks honderden vierkante meters onder handen.  

Gewoon werk, bijzonder belangrijk

Zeker in de lente- en zomermaanden is het een omvangrijke klus. Maar bovenal een belangrijke klus. Belangrijk voor de veiligheid van Wetterskip-medewerkers en voor het functioneren van de waterwerken, maar ook in het leven van onze medewerkers. Wekelijks trekken er 12 tot 14 ploegen vanuit onze vestiging in Leeuwarden de provincie in met professioneel materiaal en machines. Onze ‘Grienskippers’ dragen bij aan de samenleving, hebben perspectief en bloeien zichtbaar op. 

Leerwerktraject

Onze werknemers worden ‘gedetacheerd’ vanuit Caparis of Empatec maar kunnen ook direct via de gemeente binnenkomen. Collega’s via de gemeente volgen een leerwerktraject. Daarin leren ze skills om het vak goed en veilig (VCA) te kunnen uitoefenen. ‘Werkfit’ maken noemen we dat. Daarnaast krijgen ze training in sociale vaardigheden, denk aan gestructureerd, in teamverband en met de juiste werkhouding werken. Collega’s vanuit Caparis en Empatec hebben dergelijke trainingen vaak al gevolgd.

Klaar voor een duurzame baan

Met het leerwerktraject vergroten we de kans op een duurzame baan, want uiteindelijk is dát het doel. Na een jaar dienstverband zijn onze collega’s als het goed is klaar voor die volgende stap. Dat kan binnen Grienskip zijn, maar is meestal een leuke baan bij een ander groenbedrijf. Want goed doen met groen, laat dat maar aan Grienskippers over.