Update droogte 13 mei: We roepen agrariërs op om het waterverbruik met ons af te stemmen

  • geplaatst op 13 mei 2025 om 13:35

Op dit moment zijn in ons werkgebied (Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier) op de meeste plekken geen problemen met de aanvoer van zoet water en het op peil houden van onze wateren. We nemen daarom nog geen extra maatregelen. Wel vragen we agrariërs om het gebruik van oppervlaktewater met ons af te stemmen met het oog op de weersvoorspelling. De komende twee weken wordt er nauwelijks regen verwacht.

Stem wateronttrekking met ons en elkaar af

We vragen grondgebruikers om gebruik van slootwater voor beregening, bevloeiing of plasdras zetten van weiland af te stemmen met onze rayonbeheerders. De rayonbeheerders zijn bereikbaar via het algemene nummer: 058- 292 22 22. Tijdens het beregenen/bevloeien mag het slootpeil niet onderuit zakken. Om zo te voorkomen dat er schade ontstaat aan de oevers en het waterleven.

Ook vragen we agrariërs met sloten die gevoed worden door hetzelfde waterinlaatpunt het waterverbruik met elkaar af te stemmen. Laat de gebruiker van wie de grond het verste van de waterinlaat ligt, als eerste het oppervlaktewater gebruiken. Zo komt deze agrariër niet in de situatie dat het water op is, voor het zijn of haar grond kan bereiken.

Vergunning en melding voor wateronttrekking

Voor een goed waterbeheer is het belangrijk dat we inzicht hebben in het gebruik van oppervlakte- en grondwater. Daarom is in sommige gevallen het aanvragen van een vergunning of het doen van een melding verplicht. Lees hierover meer op onze pagina met tips voor boeren bij watertekort, beregening en bevloeiing.

Beregen vóór 10.00 uur en na 16.00 uur

Beregen gras- en akkerbouwland, tuinen, sportvelden etecera op zonnige dagen niet op het heetste moment van de dag (tussen 10.00 en 16.00 uur) Dan gaat er veel water verloren door verdamping.

Zorg voor doorstroming

Houd duikers schoon en haal begroeiing weg voor een goede wateraanvoer. Soms zijn de waterstanden laag door begroeiing of verstopte duikers.

Aanvoer voldoende water

We laten bij Lemmer en Stavoren elke dag water uit het IJsselmeer binnen. De waterstand op het IJsselmeer is op dit moment ongeveer 12,5 centimeter beneden NAP. Er zijn vooralsnog geen beperkingen in het gebruik van IJsselmeerwater de aanliggende waterbeheerders. Het grootste deel van het  IJsselmeerwater gebruiken we voor het op peil houden van onze wateren, er verdampt namelijk veel water met dit weer. Dit water gebruiken we ook voor het doorspoelen van het watersysteem, om verzilting in het noorden van Fryslân tegen te gaan en de waterkwaliteit op peil te houden. Dagelijks voeren we water door naar de provincie Groningen om daar het water op peil te houden. 

Waterpeilen verhoogd

Sinds 31 maart hebben we de slootpeilen verhoogd om de grondwaterstanden zo lang mogelijk op niveau te houden. De grondwaterstanden zijn door de aanhoudende droogte extreem laag. Ook hebben we het gemiddelde waterpeil in de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) 2 tot 4 centimeter hoger dan normaal gezet, naar 50 tot 48 centimeter beneden NAP. Zo kunnen we voldoende water inlaten in de polders, daar waar het nodig is. Op sommige plekken (met name de hoogwatercircuits waar moeilijk water kan worden aangevoerd) kunnen we niet voorkomen dat sloten droogvallen.

Neerslagtekort

Het neerslagtekort (de som van neerslag en verdamping) over de gehele provincie Fryslân is op dit moment gemiddeld 100 millimeter. Daarmee is er een hoger neerslagtekort dan in 1976 rond dezelfde tijd. Dat jaar is uiteindelijk de boeken ingegaan als het droogste jaar ooit.

Neerslagtekort Fryslan mei 2025.png

Figuur: neerslagtekort in Fryslân in 2025.