Jinshuzen en Koaipolder: aanpak gemalen en verbeteren waterkeringen
We willen in de komende twee jaar de twee gemalen in de polders Koaipolder en Jinshuzen tussen Terherne, Akkrum en Jirnsum aanpakken. De beide huidige gemalen zijn aan vervanging toe. Tegelijk met de aanpak van deze gemalen willen we aan de slag met het verbeteren van de waterkeringen in dit gebied. We beginnen met de keringen langs het Slachtegat. Zo is het gebied straks beter beschermd tegen wateroverlast.
We werken plannen uit
We hebben de plannen voor de gemalen en het Slachtegat uitgewerkt. We bespraken deze plannen en de vervolgstappen onder andere tijdens een informatiebijeenkomst met belanghebbenden in het gebied.
We zijn nu bezig met het uitwerken van de plannen voor de overige waterkeringen in het gebied Koaipolder en Jinshuzen. Daarbij zullen we uiteraard de direct belanghebbenden bij die keringen betrekken.
Waar willen we aan de slag?
Op de onderstaande kaart zie je de beide polders Koaipolder en Jinshuzen met de beide gemalen ingetekend en het Slachtegat aangeduid. De waterkeringen zijn weergegeven met een groene doorgetrokken lijn.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Voorkeursvariant Koaipolder: net buiten de haven
Voor de locatie van de bouw van het nieuwe gemaal Koaipolder onderzochten we de volgende twee varianten:
1. Vervanging van het gemaal op de bestaande locatie (locatie 3c in onderstaande afbeelding).
2. Vervanging van het gemaal net buiten de locatie (locatie 2 in onderstaande afbeelding).
Variant 2 heeft onze voorkeur en noemen we daarom voorkeursvariant. We zijn van plan om deze voorkeursvariant te realiseren.
De locatie van het nieuwe gemaal Koaipolder die de voorkeur heeft is groen ingetekend met het cijfer 2. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Waarom kiezen we voor de locatie buiten de haven?
De voorkeursvariant scoort op een aantal punten beter dan de variant 'bestaande locatie'. Bij de voorkeursvariant geldt dat:
- Het gemaal beter bereikbaar wordt voor klein onderhoud, waaronder bijvoorbeeld het verwijderen van kroos dat de kroosrekreiniger uit het water haalt.
- Het gemaal beter bereikbaar wordt voor groot onderhoud, waaronder bijvoorbeeld het vervangen van een pomp.
- Onderhoudsbewegingen over de regionale waterkering langs de haven (aangegeven in bovenstaande afbeelding met 3a) storen de recreatieve functie van de haven. Onderhoudsbewegingen over het weiland (ten westen van 3a) zitten de agrarische functie van het weiland in de weg en vereisen bij natte omstandigheden maatregelen op het land, zoals een platenbaan.
- De teensloot achter de waterkering (ten westen van 3a) niet langer de functie van hoofdwatergang vervult. Dit betekent dat deze watergang kan worden afgewaardeerd naar een watergang in de categorie 'overige watergangen'. De regionale waterkering (3a, maar ook 3b) moet verbeterd worden om het gebied te beschermen tegen wateroverlast. We willen deze waterkering verhogen en verbreden. Door afwaardering kan de teensloot smaller gemaakt worden. Hierdoor is er geen of veel minder landbouwgrond nodig voor de verbetering van de waterkering.
- Op de afgewaardeerde watergang (naar het type 'overig water') rust geen onderhoudsplicht. Dit betekent dat er jaarlijks niet meer planten uit de sloot verwijderd hoeven te worden door een loonbedrijf met materieel.