Ir. D.F. Woudagemaal

Om te zorgen voor schone sloten, droge voeten en voldoende water, krijgen wij hulp van 2 IJsselmeergemalen, 3 zeegemalen, 3 spuisluizen, ongeveer 1.000 poldergemalen en bijna 11.000 stuwen en inlaten. Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is één van de twee IJsselmeergemalen en het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal is onderdeel van Wetterskip en wordt ook nu soms nog ingezet bij te hoge waterstanden.

Panoramaview van Woudagemaal

Historie

Het Ir. D.F. Woudagemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina. Het stoomgemaal werd ingezet om de sluizen en windmolens bij te staan tijdens het afvoeren van overtollig boezemwater. Het gemaal pompte het water vanuit Fryslân in de Zuiderzee en later in het IJsselmeer.

Tweemaal per jaar komt het oude stoomgemaal in actie tijdens de draaidagen. Zo leiden we machinisten en stokers in de praktijk op om het gemaal te bedienen. Tijdens deze dagen kun je het gemaal bezoeken en genieten van het unieke schouwspel.

UNESCO Werelderfgoed

De 60 meter hoge schoorsteen van het gemaal is een herkenbaar baken voor schippers op het IJsselmeer. Daarnaast zijn het gebouw en de stoommachines trekpleisters voor architectuur- en stoomliefhebbers. Het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal is sinds 1977 een beschermd monument en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Woudagemaal onder stoom 

Bezoekerscentrum

Naast het gemaal vind je het moderne bezoekerscentrum. Hier vertelt een interactieve expositie het verhaal van het Friese waterbeheer, de gevolgen van klimaatverandering en over de werking van het gemaal. Vanuit het bezoekerscentrum verzorgt een gids rondleidingen door het gemaal met zijn majestueuze machinehal en aangrenzende ketelhuis. Een bezoek aan het Woudagemaal is een leerzame en leuke belevenis voor jong en oud.

Bezoekerscentrum Woudagemaal