Update 20 januari: Ir. D. F. Woudagemaal uit

  • geplaatst op 20 januari 2023 om 16:16

Na een natte periode met veel regen komt er een rustige droge periode aan. Het Ir. D. F. Woudagemaal heeft 6 dagen gedraaid en is 19 januari om 17:00 uur uitgeschakeld. Door de inzet van het Woudagemaal is de gemiddelde boezemwaterstand niet verder gestegen dan NAP -0,37m. Lokaal in het zuidoosten zijn wel hoge waterstanden en is bijvoorbeeld de Linde buiten haar oevers getreden.

Wat is de verwachting

De boezem staat op dit moment op NAP -0,38m en blijft nog even op dit peil, omdat er nog veel water uit de polders komt. Daarna zakt het rustig richting streefpeil. In verband met de gunstige weervoorspelling (droog weer met weinig wind) voeren we zoveel mogelijk water via Dokkumer Nieuwe Zijlen af. Dit met minimale ondersteuning van het Hooglandgemaal. Hiermee volgen we het nieuwe peilbesluit van de Friese boezem (het stelsel van meren, kanalen en vaarten), waarbij we de peilen in de winter en/of het voorjaar verhogen of na een natte periode rustig laten zakken. Daarnaast voeren we water op een duurzame manier af, door de gunstige spuimogelijkheden van Dokkumer Nieuwe Zijlen maximaal te benutten.

We blijven alert

De weersverwachting is tot komende donderdag (26 januari) stabiel. Op donderdag wordt er enige neerslag verwacht. We blijven alert op weersveranderingen en zullen indien nodig de boezemwaterstand sneller laten zakken door inzet van het Hooglandgemaal.