Schiermonnikoog proeftuin voor waterinnovatie

  • geplaatst op 04 juli 2025 om 10:32

Het eiland Schiermonnikoog staat de komende jaren voor uitdagingen op het gebied van waterbeheer. Naast zelfvoorzienend zijn wil Schiermonnikoog ook een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen op het gebied van innovatief en duurzaam waterbeheer. De gemeente ziet het eiland als een proeftuin voor waterinnovatie, waar nieuwe oplossingen worden ontwikkeld, getest en gedeeld – van regenwateropvang tot circulair watergebruik.

Door samen te werken met kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke partners ontstaat een voorbeeld voor de toekomst. Schiermonnikoog laat zien hoe waterbeheer kan bijdragen aan een leefbaar en duurzaam eiland. Wat hiervoor nodig is, staat in het integraal waterplan, dat samen met de eilanders is opgesteld.

Samenwerkingsovereenkomst

Tijdens de stuurgroepvergadering van 3 juli 2025 ondertekenden Wetterskip Fryslân, gemeente Schiermonnikoog, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Natuurmonumenten, Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog, drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Fryslân een samenwerkingsovereenkomst (SOK) voor de volgende stap in de gebiedsgerichte aanpak Schiermonnikoog; de planuitwerkingsfase voor de dijk-en duinversterking. In 2027 gaan we de dijk en delen van de duinen op Schiermonnikoog versterken, zodat iedereen ook in de toekomst veilig kan blijven wonen, werken en recreëren op het eiland.

In de stuurgroepvergadering zijn ook drie belangrijke plannen goedgekeurd: het integraal waterplan, het projectenboek 1EILAUN (geplande werkzaamheden) en het plan van aanpak voor de kust en duinen van Schiermonnikoog. 

Integraal waterplan

Het Integraal Waterplan beschrijft de maatregelen die nodig zijn om de zoetwaterbel op het eiland te behouden en duurzaam te benutten. De zoetwaterbel zorgt namelijk voor de drinkwatervoorziening op Schiermonnikoog, omdat er geen waterleiding naar het eiland gaat. Een zoetwaterbel is een massa zoet grondwater die op het omliggende zoute water drijft. Het verschijnsel is een gevolg van het feit dat zoet water lichter is dan zout water en in de bodem bijna niet vermengt. Hoe blijft er, ook in de toekomst, voldoende (zoet) water voor drinkwater, landbouw, natuur, bewoning, recreatie en toerisme over?

Ondertekening-samenwerkingsovereenkomst.jpg

Op de foto: Matthijs de Vries (provincie Fryslân), Frank Jorna (Wetterskip Fryslân), Johan Hagen (gemeente Schiermonnikoog), Jorien Bakker (Vereniging Natuurmonumenten), Erik Visser (Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog), Gerben Korten (Drinkwaterbedrijf Vitens N.V.), René Breukel (Rijkswaterstaat Noord-Nederland), Klaas Fokkinga ( Nationaal Park Schiermonnikoog).

1EILAUN

1EILAUN is Schiermonnikoogs voor één eiland. Als 1EILAUN werken de partners uit de stuurgroep de komende jaren aan het versterken van de dijk en delen van de duinen op Schiermonnikoog voor een veilige toekomst. Een dijk- en duinversterking op het eiland , tot stand gekomen  in nauwe samenwerking met iedereen die er woont, werkt en onderneemt. Eilanders, overheden en (eilander-)organisaties brengen als één team belangen samen en zoeken naar innovatieve en duurzame oplossingen, waarbij we oog hebben voor onder andere drinkwater, natuur, landbouw en recreatie.

Je leest meer over de dijk- en duinversterking en het integraal waterplan op www.1eilaun.nl.