Onze eerste elektrische PLUG-IN hybride vrachtwagen

  • geplaatst op 10 oktober 2023 om 13:06

Collega Alex Dijkstra kreeg vandaag, dinsdag 10 oktober 2023, de sleutels overhandigd van een nieuwe PLUG-IN hybride vrachtwagen. Deze wordt ingezet voor het onderhoud van de 275 rioolgemalen in Fryslân en het Groninger Westerkwartier. Het is onze eerste elektrische hybride vrachtwagen. Hiermee maken we een nieuwe stap in ons duurzaamheidsbeleid.  

We gebruiken de elektrische hybride vrachtwagen voor het uitvoeren van inspecties en onderhoud en het oplossen van storingen in de 275 rioolgemalen. Deze vrachtwagens, we hebben er twee voor dit werk, zijn speciaal voor deze taak ingericht. Ze beschikken over een hydraulische kraan, een hogedruk afspuitinstallatie met watertank en een verwarmde werkplaats met gereedschap en opslagruimte voor reservematerialen. Hiermee kunnen we de benodigde werkzaamheden onder alle weersomstandigheden op locatie uitvoeren. 

Elektrische hybride vrachtwagens 

De nieuwe truck heeft een verbrandingsmotor (geschikt voor standaard diesel, Blauwe Diesel en HVO100) en drie batterijen (met elk een capaciteit van 90 kilowatt per uur). Het voertuig kan automatisch schakelen tussen de dieselmotor en elektrisch rijden. De vrachtwagen kan ongeveer 50 kilometer volledig elektrisch, en dan dus emissievrij rijden. De batterijen laden op twee manieren op: door het afremmen laden ze deels op of door een stekker.  

De accu's drijven de kraan en spuitinstallatie elektrisch aan. Dit scheelt fors in het dieselverbruik en geeft minder uitstoot en lawaai tijdens de uitvoering van het werk. Bij de oude onderhoudsvrachtwagen draaiden de kraan en spuitinstallatie op een dieselmotor. 

Op weg naar CO2-neutraal 

Met de overstap naar de nieuwe elektrische hybride vrachtwagen vermindert onze CO2-uitstoot. Hiermee zetten we weer een stap op weg naar een CO2-neutraal waterschap: in 2030 CO2-neutraal. We investeren hiervoor onder meer in windenergie, zonnepanelen op de terreinen bij de rioolwaterzuiveringen, de productie van biogas en hergebruik van materialen. 

Onderhoud rioolgemalen  

We gebruiken de twee vrachtwagens vooral om de 275 rioolgemalen te inspecteren en te onderhouden. Dit zijn pompputten die ervoor zorgen dat het vuile afvalwater vanuit de rioolstelsels via persleidingen naar de waterzuiveringsinstallaties van het waterschap wordt gepompt. Daar wordt het afvalwater gereinigd. Onze medewerkers hijsen de pomp met de kraan uit het rioolstelsel. De pomp wordt afgespoten, gecontroleerd en zo nodig van nieuwe onderdelen voorzien. 

Overhandiging sleutel eerste plug-in hybride vrachtwagen aan Wetterskip Fryslân 2.jpg
Namens de leveranciers Rinsma Scania en Rondaan Carrosserie en Wagenbouw uit Berltsum overhandigt Bonne Hylkema de eerste elektrische PLUG IN hybride vrachtwagen aan onze monteur Alex Dijkstra bij het Woudagemaal in Lemmer.

Eerste plug-in hybride vrachtwagen voor Wetterskip Fryslân.jpg