Subsidie stroming oeverconstructies langs Friese vaarwegen

Op deze pagina lees je alles over de subsidie voor het vervangen of vernieuwen van een oeverconstructie langs de Friese vaarwegen door 'bovennormale stroming'.  Vraag hieronder de subsidie meteen aan.

Vraag subsidie aan met inloggen DigiD

Vraag subsidie aan met inloggen eHerkenning

Op deze pagina

[[ toc ]]

Doel van de subsidieregeling

Om inwoners, ook wel beheerders genoemd, langs vaarwegen met bovennormale stroming te ondersteunen, is een subsidieregeling vastgesteld. Wetterskip Fryslân stimuleert met deze subsidieregeling dat beheerders van een oeverconstructie in situaties waar sprake is van bovennormale stroming hun oevervoorziening herstellen/in stand houden, zodat:

  • er voldoende water blijft aan- en afgevoerd.  
  • de regionale waterkering sterk blijft, want dit is belangrijk voor de veiligheid van de achterliggende polders.

Achtergrond van de subsidieregeling

Per 20 maart 2024 is het oeverbeheer in provincie Fryslân voor alle officieel aangewezen vaarwegen geregeld. Er is een aantal vaarwegen waar door wateraanvoer en waterafvoer sprake is van een zogenaamde 'bovennormale stroming'. Deze bovennormale stroming zorgt voor extra slijtage van de oever. Inwoners die te maken krijgen met deze kritische stroomsnelheid moeten eerder hun oeverconstructie vervangen of tussentijds onderhouden dan inwoners die niet langs een vaarweg wonen met bovennormale stroming. 

Waar is bovennormale stroming?

Op onderstaande kaart zie je waar sprake is van bovennormale stroming in Fryslân.

Kaart toewijzing oeverbeheer vaarwegen in Fryslân

Op de kaart zijn de trajecten van de vaarwegen  in Fryslân met bovennormale stroming met roze ingetekend. Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Wil je op perceelsniveau zien waar sprake is van bovennormale stroming? Klik dan op deze link voor de digitale kaart. Via deze link kom je op de door Provinciale Staten van Fryslân vastgestelde kaart. De groene lijnen geven aan waar subsidie mogelijk is. Als je op de groene lijn klikt, dan zie je welke overheid de subsidie verstrekt. De 'Subsidieverordening voor stroming' geldt dus alleen voor de groene lijnen waar staat: 'Mogelijke bijdrage vanuit: Waterschap'.

Wil je meer weten over het oeverbeheer in Fryslân en andere subsidiemogelijkheden voor oeverconstructies in Fryslân? Of wil je de toets invullen om te kijken op welke subsidie je mogelijk recht hebt? Bezoek dan de webpagina van provincie Fryslân.

Wie komt in aanmerking voor deze subsidie?

Voor de subsidie komen in aanmerking beheerders van wie het land grenst aan een vaarweg met een stroming boven de kritische stroomsnelheid (zie hieronder welke snelheden dat zijn). Ook moet de oever onderdeel zijn van een regionale waterkering (zoals aangegeven op de kaart hierboven op deze webpagina).

Afhankelijk van de ondergrond gelden er verschillende kritische stroomsnelheden van het water:

  • voor veen: 0,2 meter/seconde.
  • voor zand: 0,45 meter/seconde.
  • voor klei: 0,7 meter/seconde.

Ik ben geen eigenaar van de grond. Kan ik dan ook subsidie aanvragen?

Ja, als je de grond, huurt, pacht of een zakelijk recht hebt op de grond, dan kun je ook subsidie aanvragen. In dat geval hebben we wel een verklaring van geen bezwaar van de eigenaar nodig een kopie van het identiteitsbewijs (ID-bewijs) van de eigenaar. Lees hier hoe je veilig een kopie kunt maken.

We hebben al een voorbeeld van een verklaring van geen bezwaar eigenaar voor je gemaakt. Deze kun je downloaden, invullen, opslaan en uploaden bij de aanvraag.

Kan ik ook namens iemand anders subsidie aanvragen?

Ja, dat kan. In dat geval hebben we wel een machtiging en een kopie van het identiteitsbewijs (ID-bewijs) nodig van deze persoon.  Lees hier hoe je veilig een kopie kunt maken. We hebben al een voorbeeld van een machtiging voor je gemaakt. Deze kun je downloaden, invullen, opslaan en uploaden bij de aanvraag.

Waarvoor kan ik precies subsidie krijgen?

Je kunt subsidie krijgen voor het vervangen van damwand, het vervangen van paalschot en het plaatsen van riet en/of stortsteen in een zachte oever. Je oeverconstructie mag ook een combinatie zijn van X meter van de ene optie naast Y meter van een andere optie.

Hoe weet ik of mijn oever zacht is?

Hiermee bedoelen we dat je nu een oever hebt met alleen gras.

Er is nog geen oeverconstructie en ik wil graag damwand of paalschot plaatsen. Kan ik daar ook subsidie voor aanvragen?

Nee, als je nu alleen grasland hebt als oeverconstructie, dan kun je alleen subsidie aanvragen voor het aanbrengen van riet en/of stortsteen.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De subsidie is een tegemoetkoming in de kosten voor het vervangen of aanbrengen van een oeverconstructie. Er zijn vaste bedragen per strekkende meter voor vastgesteld:

  • voor damwand ontvang je 200 euro per strekkende meter.
  • voor paalschot ontvang je 140 euro per strekkende meter.
  • voor het plaatsen van riet en/of stortsteen in een zachte oever ontvang je 100 euro per strekkende meter.

Je kunt kiezen voor het aanbrengen van alleen stortsteen, alleen riet of voor gecombineerd stortsteen en riet op je strekkende meters. Wat je ook kiest, het subsidiebedrag blijft per strekkende meter 100 euro.

Hoeveel subsidie is beschikbaar?

Per jaar is 85.000 euro beschikbaar voor deze subsidie. De aanvragen behandelen we op volgorde van binnenkomst. Er kan maar één keer subsidie worden toegewezen voor hetzelfde stuk oever.

Vergunning of melding 

Voor het aanleggen of wijzigen van je oeverconstructie is hoogstwaarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig op basis van de regelgeving van gemeente, provincie en waterschap. Voor het aanvragen van een vergunning  of het doen van een melding klik je hier.

Let op: eerst subsidie aanvragen, dan pas beginnen 

Je kunt geen subsidie krijgen met terugwerkende kracht voor werkzaamheden aan je oeverconstructie die al klaar zijn of waar je al mee bezig bent. Het moment van aanvragen van de subsidie is dus belangrijk! Na ontvangst van de beschikking kun je aan de slag met de werkzaamheden aan je oeverconstructie.

Wil je toch eerder beginnen? Zodra je een aanvraag voor subsidie hebt ingediend  -en je overige meldingen/vergunningen in orde zijn- kun je op eigen risico starten met de uitvoering van je project.

Beslissing op je aanvraag

Je ontvangt binnen zes weken bericht over toewijzing of afwijzing van jouw aanvraag voor subsidie. Wanneer meer informatie nodig is om je aanvraag te beoordelen, kan de termijn wat langer zijn. 

Uitkering subsidie 

Uitbetaling van de subsidie vindt plaats binnen 12 weken na gereedmelding van de werkzaamheden aan de oeverconstructie. Bij de gereedmelding moet je je facturen, betaalbewijzen en foto’s/filmpjes van de situatie voor en na de werkzaamheden opsturen. Gereed melden doe je door een e-mail te sturen naar: zaken@wetterskipfryslan.nl onder vermelding van het zaaknummer zoals dat op de beschikking staat. Je krijgt een ontvangstbevestiging van de gereedmelding.

Staatssteun

Deze subsidie wordt alleen verstrekt voor zover dit is toegestaan binnen de kaders van de Landbouwvrijstellingsverordening (Verordening EU Nr. 2022/2472, PBEU, L327/1 van 14 December).

Vertrouwelijkheid persoonsgegevens 

Het waterschap gaat vertrouwelijk om met de door jou aangeleverde gegevens en deze worden alleen voor het doeleinde van de subsidieregeling gebruikt.  

Tekst subsidieregeling

Je kunt de 'subsidieverordening Wetterskip Fryslân stroming oeverconstructies langs vaarwegen bij bovennormale stroming' nalezen op overheid.nl