Woekerende of invasieve waterplanten (plaagsoorten)

Wij horen het graag als je woekerende of invasieve waterplanten aantreft, ook als ze nog geen overlast geven. Planten die de wateraanvoer en afvoer hinderen, verwijderen wij.

Meld plaagsoorten via het online formulier

Invasieve waterplanten zijn snelgroeiende uitheemse planten (exoten, plaagsoorten) die in de Nederlandse natuur terechtkomen en zich explosief vermeerderen. Deze plaagsoorten kunnen hele sloten of plassen overwoekeren en daardoor wateroverlast en schade aan de natuur veroorzaken.  

Problemen voorkomen

Om problemen met waterplanten in het watersysteem te voorkomen, vragen wij jou om overtollige planten uit aquaria en vijvers in de GFT-afvalbak te gooien. Hiermee voorkom je dat de waterplant uit kan groeien tot een plaag.

Waarnemingen doorgeven

Ben je voor je werk veel langs de waterkant? Dan kunt je een belangrijke rol spelen bij de waarneming en melding van invasieve waterplanten:

Bestrijdingstips 

Raadpleeg de veldgids invasieve waterplanten (pdf, 4005 kB) voor beschrijvingen van en bestrijdingstips voor plaagsoorten. Voorbeelden van plaagsoorten zijn:

  • Watercrassula
  • Grote kroosvaren 
  • Grote waternavel

Meer informatie  

Bestrijding duizendknoop met Japanse bladvlo

Wetterskip Fryslân heeft ontheffing voor het uitzetten van de Japanse bladvlo voor de bestrijding van Aziatische duizendknopen. Deze bladvlo komt van nature niet in Nederland voor. In het gezamenlijk project #uitde1000knoop met deelnemers uit het hele land onderzoeken we of biologische bestrijding met de Japanse bladvlo helpt om duizendknopen te bestrijden.

Op een aantal proeflocaties in Nederland wordt de Japanse bladvlo de komende maanden losgelaten. Met als doel te onderzoeken of ze een negatief effect hebben op de groei van Aziatische duizendknopen.