We zijn alert vanwege storm Ciarán

  • geplaatst op 02 november 2023 om 15:10

Vandaag, donderdag 2 november 2023, verwachten we storm Ciarán. In het Waddengebied en op het IJsselmeer geldt vanmiddag code oranje. Voor het Friese vasteland geldt tussen 14.00 uur en middernacht code geel. We zijn daarom extra alert en houden de situatie rond de zee- en polderdijken goed in de gaten.

De sluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp stromen zoveel mogelijk water af om de waterstand op de Friese boezem (het stelsel van meren en vaarten in Fryslân) te verlagen. Het Hooglandgemaal in Stavoren draait op volle toeren om het water af te voeren naar het IJsselmeer.

Lokaal hogere waterstanden

De verwachte waterstanden op de Waddenzee zijn normaal. Door de windrichting (zuidwest) verwachten we geen extreme verhoging. Op de Friese boezem kan de wind lokaal wel zorgen voor hogere waterstanden. Dit kan leiden tot tijdelijke overslag van water over de polderdijken. Daarnaast kan het water door de vele regen op sommige plekken hoger staan dan normaal.

Meld overlast en schade

Heb je overlast door hoog water op je perceel? Of zie je schade aan onze gemalen, sluizen of aan andere zaken die een goede waterafvoer kunnen belemmeren? Meld het dan via het Milieu-alarmnummer: (058) 212 24 22 (altijd bereikbaar).