Verhoogde ijzerconcentratie oppervlaktewater Opeinde niet schadelijk, zwemverbod opgeheven

  • geplaatst op 15 juni 2021 om 16:54

De zwemverboden die sinds vorige week gelden in Opeinde zijn per direct opgeheven. We hebben met de GGD een onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. Hieruit blijkt dat een verhoogde ijzerconcentratie zorgt voor de verkleuring van haar, vingers en nagels. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Vorige week ontving de gemeente Smallingerland diverse meldingen over verkleuring van haar, vingers en nagels na het zwemmen op verschillende locaties in Opeinde. Daarna kwamen er ook meldingen van een aantal andere locaties waar sprake was van verkleuringen. We hebben onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. Hieruit blijkt dat er verhoogde concentraties ijzer zijn aangetroffen, dit zorgt voor de verkleuringen. In de grond in Smallingerland zit veel ijzer dat door stijging van de grondwaterstanden naar boven komt. Op basis van onze analyses heeft de GGD geconcludeerd dat het krijgen van geel/oranje vingers, nagels en haar niet schadelijk is. Door te douchen zal de verkleuring langzamerhand verdwijnen.

Officiële zwemwaterlocaties

De zwemverboden worden per direct opgeheven. Het zwemmen in oppervlaktewateren blijft echter op eigen risico. Recreanten kunnen veilig en gezond zwemmen op de officiële zwemwaterlocaties. Deze locaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl