De 7e editie van Skjin Wetter gaat van start!

  • geplaatst op 02 oktober 2023 om 11:06

Vanaf aankomende zaterdag 7 oktober 2023 is het zover: Skjin Wetter is terug. Een week die vol in het teken staat van het schoonmaken van de Friese wateren. Tot en met 14 oktober 2023 gaan vrijwilligers opzoek naar zwerfafval wat op, in en rondom het water ligt. De deelnemers zijn vrij om zelf een dag, tijdstip en locatie te zoeken in een van de deelnemende gemeentes. Dit jaar zijn dat er maar liefst 9: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Smallingerland, Waadhoeke, Leeuwarden, Tytsjerkeradiel en Súdwest-Fryslân.

Samen tegen zwerfafval

Zwerfafval is een veelvoorkomend probleem. Niet alleen op het droge, maar ook in het water komt veel zwerfafval voor. Dit afval bestaat veelal uit plastic, waardoor het niet zomaar of zelfs helemaal nooit vergaat. Dit brengt vele narigheden met zich mee: het verontreinigt het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het plastic op of raken erin verstrikt, met alle gevolgen van dien. Plastic valt uiteindelijk uiteen in microplastics. Het zwerfafval wordt ook meegevoerd door de wind, waardoor het na verloop van tijd eindigt in de zee en bijdraagt aan de plastic soep.

Skjin Wetter 2023: Afval als grondstof

Skjin Wetter is een initiatief van de negen gemeenten, FMF (Friese Milieu Federatie) en Wetterskip Fryslân. Daarnaast sluiten steeds meer gemeenten, organisaties en vrijwilligers zich aan! ‘De afgelopen zes jaar zijn er steeds meer vrijwilligers en locaties aangehaakt bij Skjin Wetter. Van 50 vrijwilligers in één gemeente in 2017, naar ruim 2.000 mensen in 7 gemeenten in 2022!’, aldus Lemke Statema, projectleider van Skjin Wetter.

Zet jij je dit jaar ook in voor Skjin Wetter? Aanmelden kan via de site van FMF. Eerst benieuwd naar meer informatie? Ga dan naar Skjin Wetter 2023.

Theaterles: Mister Greenman

Voor het voortgezet onderwijs is een educatieve theaterles samengesteld, die aansluit op de opruimacties van Skjin Wetter. In deze les leren leerlingen op een interactieve en humoristische manier over de zichtbare en onzichtbare gevolgen van zwerfafval in het water. Als Wetterskip bieden wij deze lessen gratis aan, om zo bewustwording van het belang van Skjin Wetter te stimuleren.

Middelbare scholen binnen de deelnemende gemeenten kunnen zich hier aanmelden.

Voorgaande jaren

De vorige edities van Skjin Wetter waren een daverend succes. De eerste editie vond plaats in 2017 met ruim 100 vrijwilligers. In 2022 maakten maar liefst 2.000 vrijwilligers zo’n 842 kilometer aan Friese wateren schoon! Laten we van 2023 een nóg succesvoller jaar van maken!

Drie vrouwen op een sup tijdens Skjin Wetter 2021

Fotograaf: Willem van Wieren