Update PFAS in Jelsumer Feart 30 juni 2025: instructie najaarsonderhoud later en motie PFAS-verbod
- geplaatst op 30 juni 2025 om 11:20
In deze update lees je over het najaarsonderhoud en de ingediende motie voor een landelijk PFAS-verbod door de gemeente Leeuwarden.
Instructie najaarsonderhoud volgt later, wacht zolang met hekkelen
In de vorige nieuwsupdate van 24 april 2025 gaven we aan dat er een brief met instructies zou komen over het najaarsonderhoud van watergangen in het met PFAS verontreinigde gebied. De instructies voor het verwerken van vrijkomend materiaal (waterbodem en planten) bij het onderhoud zijn nu nog niet beschikbaar, omdat de resultaten van alle onderzoeken in opdracht van de gemeente Leeuwarden nog niet bekend zijn. De resultaten worden gebruikt om de omvang en de manier van verwerken van de hekkelspecie te bepalen.
We proberen de instructie voor de start van het najaarsonderhoud naar de betrokken perceeleigenaren te versturen. Tot die tijd blijft het bestaande advies (geen hekkelspecie of bagger uit de sloot halen en op de kant leggen) in het gebied waar de waterbodem is vervuild met PFAS van kracht. Dus, wacht met onderhoud tot nader bericht. De kaart met het gebied waarvan de waterbodem is verontreinigd is te vinden in de update van 24 april 2025.
Motie voor landelijk PFAS-verbod VNG-congres
Tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben gemeenten zich samen uitgesproken tegen PFAS. Unaniem is een motie aangenomen die oproept tot een landelijk verbod op deze schadelijke stoffen. De motie is ingediend door de gemeenten Dordrecht, Leeuwarden en Sittard-Geleen met nog twintig andere gemeenten. Ook de Nederlandse waterschappen, waaronder Wetterskip Fryslân, pleitten al eerder (in november 2024) in een brandbrief aan het kabinet voor een algeheel verbod op het gebruik van PFAS.
Wat zijn PFAS en waarom zijn ze belangrijk?
PFAS zijn chemische stoffen die nauwelijks afbreken in het milieu en zich via lucht, bodem en water verspreiden. Ze komen voor in alledaagse producten zoals regenkleding, cosmetica, pannen met antiaanbaklaag en blusschuim. PFAS hopen zich op in het menselijk lichaam en kunnen een risico voor de gezondheid vormen. Volgens het RIVM krijgen mensen in Nederland via voedsel en drinkwater al meer PFAS binnen dan gezond is.
Wat willen de gemeenten?
De aangenomen motie roept het Rijk op om:
- Een landelijk verbod in te stellen op de productie, import en het gebruik van PFAS, behalve voor toepassingen die écht noodzakelijk zijn.
- Duidelijk te maken wat precies wordt bedoeld met ‘essentiële toepassingen’.
- Een samenwerkingsverband op te zetten tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen om te werken aan een PFAS-vrije samenleving.
- Binnen een jaar te komen met een duidelijk plan van aanpak.
- Gemeenten financieel te ondersteunen bij het opruimen van PFAS-vervuiling, omdat de kosten daarvoor nu vaak te hoog zijn.
Stel gerust jouw vragen
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt na het lezen van deze update. Neem dan contact met ons op.
- Vragen aan Defensie Leeuwarden? Je kunt bellen met Defensie via telefoonnummer 058-234 6700 of mailen met: communicatie@mindef.nl.
- Heb je vragen over de gezondheid in relatie tot PFOS (PFAS)? Dan kun je contact opnemen met GGD Fryslân via telefoonnummer 088-229 92 22. Of per mail via: mmk@ggdfryslan.nl. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur. Veelgestelde vragen over publieke gezondheid vind je op ggdfryslan.nl/jelsumerfeart(externe website)(externe website)(externe website)(externe website)(externe website).
- Heb je vragen over de gezondheid van je (huis)dier(en)? Neem contact op met jouw dierenarts als je abnormale effecten of symptomen bij je (huis)dier(en) opmerkt.
- Vragen over het waterbodem- en waterkwaliteitsonderzoek? Je kunt met het klantencontactcentrum van Wetterskip Fryslân contact opnemen via telefoonnummer 058-292 22 22. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Of stel je vragen via het algemene contactformulier(externe website)(externe website)(externe website)(externe website)(externe website) op de website. Veelgestelde vragen over het waterbodem- en waterkwaliteitsonderzoek vind je op wetterskipfryslan.nl/jelsumerfeart.
- Algemene vragen over het landbodem- en grondwateronderzoek of PFAS in de gemeente Leeuwarden? Op leeuwarden.nl/PFAS(externe website)(externe website)(externe website)(externe website)(externe website) vind je de meestgestelde vragen. Je kunt ook bellen met de gemeente via telefoonnummer 14 058. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur.