Wij zoeken een stagiair methodeontwikkeling eDNA metabarcoding

  • geplaatst op 11 november 2024 om 16:41

Wij zoeken een stagiair methodeontwikkeling eDNA metabarcoding

  • Afstudeerstage
  • HBO
  • Periode februari 2025 t/m juni 2025
  • 36 uren per week

Ben jij op zoek naar een uitdagende stage waarin je écht bijdraagt aan een beter milieu? Kom stage lopen in ons laboratorium! Hier werken we dagelijks aan het onderzoeken van waterkwaliteit en ondersteunen we belangrijke milieutaken voor ons waterschap. Ons laboratorium is het kenniscentrum op het gebied van monsterneming, chemie en biologie, waar we altijd op zoek zijn naar nieuwe, slimme manieren om ons werk te verbeteren.

Met meer dan 40 gedreven collega’s en een focus op innovatie, is er volop ruimte om te leren en jezelf te ontwikkelen. Jouw frisse blik en enthousiasme kunnen hier echt het verschil maken. Klaar om samen met ons te werken aan een duurzame toekomst?

Waar ga jij je mee bezig houden?

Wetterskip Fryslân monitort op verschillende locaties de visstanden binnen haar beheersgebied. Dit is een intensief en tijdrovend proces, waarbij nu nog gebruik wordt gemaakt van methoden zoals elektrovissen en vangen met fuiken. Daarom is het aantal locaties waarop dat gebeurt beperkt, en vindt deze monitoring slechts eens in de drie tot zes jaar plaats. Om visstandmonitoring efficiënter uit te voeren, zodat het vaker en op meer locaties gedaan kan worden, willen we gebruik gaan maken van eDNA. eDNA wordt nu al veelvuldig door de waterschappen gebruikt in qPCR-analyses om de aan- of afwezigheid van exoten en beschermde soorten aan te tonen. Met nieuwe technieken, zoals eDNA-metabarcoding, kan de complete biodiversiteit van soortgroepen, zoals vissen, in kaart worden gebracht.

Het doel van deze stage is om de effecten van belangrijke stappen in de eDNA-metabarcodingmethode op de biodiversiteitsbeoordeling van vissen in kaart te brengen. Onderzoeken wijzen uit dat het volume van de monstername bijvoorbeeld van invloed is op het aantreffen van zeldzamere soorten en de totaal aangetroffen biodiversiteit. Grote volumes zijn echter kostbaarder en tijdrovender om te bemonsteren. Je zult onderzoeken of verschillende PCR-methodes ervoor kunnen zorgen dat een klein monstervolume toch een complete inschatting van de biodiversiteit kan opleveren binnen de soortgroep vissen, in vergelijking tot grotere monstervolumes. Daarbij ben je zowel bij de monstername (veldwerk), de laboratoriumwerkzaamheden als de bioinformatica betrokken. Jouw stage is onderdeel van een groter bemonsteringsplan, waarbij je ook betrokken zult zijn.

Wie ben jij?    

Jij…

  • bent een afstudeerder HBO in gerelateerd vakgebied.
  • hebt affiniteit met veld- en laboratoriumwerk; je haalt zelf de monsters en zult veel buiten zijn, maar je voert ook de vervolgstappen uit in het laboratorium.
  • bent een gemotiveerde student en hebt zin om deze probleemstelling op te pakken.

Wat bieden wij?

  • Ervaring op het gebied van ecologie en eDNA (monstername, isolatie, qPCR, metabarcoding en bioinformatica)
  • Een prettige leeromgeving met uitdagingen.
  • Zorgvuldige begeleiding.
  • Ruimte voor eigen initiatief.
  • Een stagevergoeding van € 749,- bruto per maand bij 36 uren per week.