Leerlingen openen ‘Gaia in Woudagemaal’ met ideale wereld van de toekomst

  • geplaatst op 28 juni 2022 om 14:10

Het spectaculaire kunstwerk Gaia van de Britse kunstenaar Luke Jerram is tot en met 16 juli 2022 te bewonderen in het Woudagemaal in Lemmer. Leerlingen van groep 8 van christelijke basisschool De Arke in Lemmer openden ‘Gaia in het Woudagemaal’ dinsdagmorgen 28 juni met het tekenen van hun ideale wereld van de toekomst. Dit deden ze samen met burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren en onze dijkgraaf Luzette Kroon en jeugddijkgraaf Merel Tesselaar.

Het Woudagemaal ontving bij de opening twee schoolklassen van De Arke. De leerlingen woonden een verdiepingscollege met het thema ‘nieuwsgierigheid’ bij, gegeven door sterrenkundige Peer Zaal, moderator Lisa Frenkel en kunstenares Louisiana van Onna. Ze gingen met hen in gesprek over hoe je naar deze wereld kunt kijken. Welke vragen heb je als kind, hoe kun je daardoor op onderzoek uitgaan, hoe doe je dat later als je groot bent? Op een wereldbol tekenden de scholieren elk hun eigen stukje aarde; hoe zij hopen dat de ideale wereld er in de toekomst uitziet.

‘We moeten keuzes maken’

Onze dijkgraaf Luzette Kroon deelde met de jeugd haar ideale wereld van de toekomst: ‘Dat is een wereld zonder droogte met voldoende zoet water. Mijn zorg zit in de toenemende schaarste aan zoet water op deze wereld, de opwarming van de aarde en de toenemende droogte. Al eeuwenlang zorgt het waterschap voor voldoende en schoon water. En voor de bescherming tegen water. Maar om onze waterrijke provincie en de wereld ook voor jullie, de toekomstige generatie leefbaar en bewoonbaar te houden, moeten we keuzes maken. Die keuzes voor de toekomst maken we vandaag.’

Ook Fred Veenstra, burgemeester van De Fryske Marren benadrukt dat het belangrijk is dat we keuzes maken voor de toekomst. Hij ziet ook het belang om kinderen en jongeren daarbij te betrekken: ‘De kinderen van nu groeien in een andere wereld op dan de volwassenen van nu deden. Het is daarom belangrijk dat we zowel kinderen als jongeren betrekken bij de maatregelen die we willen nemen als het gaat om klimaatveranderingen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de aarde ook voor de toekomstige generatie een fijne en leefbare planeet blijft.’

Gaia in het Woudagemaal

Rondreizend kunstwerk Gaia is in samenwerking met Sense of Place tot en met 16 juli te bewonderen in de machinehal van het Woudagemaal. Gaia is een grote wereldbol van de Britse kunstenaar Luke Jerram, met een doorsnede van maar liefst 7 meter. Met zijn licht, geluid en NASA-beelden van het aardoppervlak laat deze bewegende wereldbol je zien hoe de aarde er vanuit de ruimte uitziet. Het laat ons nadenken over de vraag: hoe gaan we om met onze aarde en wat is onze relatie met de natuur?

Voor jeugd die dit kunstwerk komt bewonderen liggen een onderzoekskaart en schrift klaar. Zo kunnen ze zelf, door middel van het leuke Aarde-onderzoek, leren over onze planeet.

Gaia_verdiepingscollege_1.jpg

Leerlingen van christelijke basisschool De Arke in Lemmer tekenen samen met dijkgraaf Luzette Kroon en jeugddijkgraaf Merel Tesselaar van Wetterskip Fryslân en burgemeester Fred Veenstra van gemeente De Fryske Marren hun ideale wereld van de toekomst.

Kijk voor meer informatie over Gaia in het Woudagemaal op: www.woudagemaal.nl/agenda.