Update: persleidingbreuk hersteld

  • geplaatst op 28 november 2023 om 16:57

De persleidingbreuk bij Aldeboarn is hersteld.

De persleidingbreuk bij Aldeboarn is hersteld. Het droogleggen ging sneller dan verwacht waardoor de aannemer vanmiddag al aan de slag kon met het herstel. Het rioolgemaal is weer opgestart en de persleiding werkt weer normaal. Woensdag ruimt de aannemer de laatste materialen op. De waterkwaliteit op De Boarn is normaal, blijkt uit de metingen. Waarschijnlijk heeft er weinig overstort plaatsgevonden en is dit flink verdund door de vele regen van de afgelopen tijd.

We werken aan herstel persleidingbreuk Aldeboarn

In Aldeboarn nabij de kruising Wjitteringswei/Fjurlanswei is maandagavond laat een persleidingbreuk ontstaan. Via een persleiding wordt het rioolwater uit de gemeentelijke riolering met een pomp naar de waterzuivering getransporteerd. Het rioolgemaal (de pomp) is daarom uitgeschakeld en aannemer Jelle Bijlsma is met materieel ter plaatse om de persleiding te herstellen.

Twee tankwagens zuigen bij het rioolgemaal het rioolwater uit de riolering en voeren het afvalwater af naar een rioolwaterzuivering. Als het riool zijn water niet volledig kwijt kan, kan het teveel aan rioolwater via een overstort in De Boarn terechtkomen.  Wetterskip Fryslân voert metingen uit om het effect op de waterkwaliteit te monitoren.

Wat merken bewoners ervan?

Als inwoner van het gebied kunt u nog gewoon gebruik maken van uw toilet en douche.

Wanneer is het klaar?

De herstelwerkzaamheden duren naar verwachting tot en met woensdag 29 november. Omdat de persleiding diep in de grond ligt, moet de aannemer eerst bronnering toepassen. Hierbij wordt het grondwater rond de werkplek weggepompt, zodat de persleiding op de schadelocatie droog komt te liggen. Reparatie vindt dan donderdag plaats.