Update droogte 20 mei: neerslagtekort opgelopen naar 100 millimeter

  • geplaatst op 20 mei 2022 om 11:04

Het neerslagtekort is opgelopen naar ongeveer 100 millimeter. Deze week viel er een beetje regen en ook de komende periode wordt wat vaker neerslag verwacht. In combinatie met de lagere temperaturen zal het neerslagtekort hierdoor minder snel oplopen. 

Wel zijn de onzekerheden in de weersverwachting groot. En de hoeveelheid neerslag kan per locatie sterk verschillen. De grondwaterstanden zijn gemiddeld tien centimeter gedaald ten opzicht van vorige week. De groei van planten, bomen en gewassen onttrekt veel grondwater. Onze maatregelen blijven hetzelfde als vorige week. Die zijn te lezen in onze update van 13 mei en op Waterbeheer bij droogte.

Afbeelding droogte 19 mei.jpg

In de gebieden die lager liggen dan de Friese boezem kunnen we nog steeds voldoende water aanvoeren. We vragen grondgebruikers om gebruik van slootwater voor beregening of plasdras zetten van weilanden af te stemmen met onze rayonbeheerders. Deze zijn bereikbaar via 058 – 292 22 22. Aanvoer van water en onttrekking moeten in evenwicht blijven en mag niet leiden tot zichtbare peilverlaging.