Update 23 december 2023: Woudagemaal blijft draaien tijdens kerstdagen

  • geplaatst op 23 december 2023 om 13:08

Het Woudagemaal in Lemmer blijft ook tijdens de kerstdagen draaien. Dit is nodig om de waterstand in de Friese boezem onder controle te houden nu er ook de komende dagen nog volop regen wordt verwacht.

Specialisten uit verschillende geledingen van Wetterskip Fryslân maken dagelijks de balans op. Op dit moment zien we dat de boezemwaterstand langzaam oploopt. Tot vrijdag lukte het om deze beneden het gemiddelde streefpeil van 52 centimeter onder NAP te houden met de inzet van onze kustgemalen. Vanochtend was de gemiddelde boezemwaterstand geklommen naar 46 centimeter onder NAP.

Spuimogelijkheden beperkt

De verwachting is dat de boezemstand nog hoger zal worden. Er is de komende dagen meer regen op komst en de mogelijkheden om overtollig water kwijt te raken via het Lauwersmeer zijn beperkt. Door de hoge waterstand in de Waddenzee is het nauwelijks mogelijk om vanuit het Lauwersmeer water af te voeren naar zee.

Gemalen volop in bedrijf

De inzet van het historische Woudagemaal helpt om de hoeveelheid boezemwater nu en volgende week binnen de perken te houden. Het stoomgemaal is op dinsdag 19 december al in werking gesteld. Het is al de derde periode in dit natte jaar dat het bijspringt. Ook de andere gemalen die water naar het IJsselmeer en de Waddenzee pompen, zijn volop in bedrijf.

Woudagemaal zaterdag en zondag open

Het 103 jaar oude Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Eerder deze maand is gevierd dat het 25 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Publiek dat het draaiende Woudagemaal wil bezoeken, is hier vandaag en zondag tussen 10 uur en 17 uur welkom. Tijdens de kerstdagen is het monument niet open voor bezoekers. Actuele berichten over openingstijden zijn te vinden op de website van het Woudagemaal. Kaarten zijn te reserveren via het ticketsysteem.