Actuele situatie waterbeheer in Fryslân

  • geplaatst op 01 juni 2023 om 14:21

Na een relatief natte start van het voorjaar is in de afgelopen maand mei weinig tot geen neerslag gevallen. Dit is vooral de situatie in Fryslân, de Noordoostpolder en de westkust van Nederland. Dit betekent dat we in ons werkgebied steeds meer water moeten aanvoeren. Er is in Fryslân nog steeds voldoende water beschikbaar om aan de vraag naar water te kunnen voldoen.

Droogvallende sloten

Op locaties waar geen wateraanvoer mogelijk is, vallen sloten droog. Dat is normaal in een periode zonder neerslag waarin we nu zitten. Verstopte duikers en/of teveel waterplanten in de sloot kunnen ook snel de wateraanvoer belemmeren. Wij doen er alles aan om de wateraanvoer naar de sloten en vaarten, die wij onderhouden, in stand te houden. We vragen de eigenaren die de plicht hebben om de andere sloten te onderhouden, hetzelfde te doen. Ook kan de aanhoudende wind uit het noorden of oosten zorgen voor lagere waterstanden in sloten die rechtstreeks zijn aangesloten op de boezem en liggen in het noordoosten van ons werkgebied.

Neem contact met ons op als er problemen zijn met de wateraanvoer door het waterschap.

Neerslagcijfers

Op de onderstaande kaart zie je de gemiddelde hoeveelheid regen (in millimeters) die in de afgelopen maand mei in Nederland is gevallen.

kaart met neerslagcijfers mei 2023

Het gemiddelde neerslagslagtekort in Fryslân ligt op dit moment rond het meerjarige gemiddelde van de 50 millimeter.

grafiek neerslagtekort Fryslân mei 2023

Grondwater

Afgelopen winter is de grondwatervoorraad in Fryslân behoorlijk aangevuld. De actuele grondwaterstanden zijn normaal tot nat voor deze tijd van het jaar. Bekijk deze op onze kaart met actuele grondwaterstanden of het landelijke droogteportaal.

Verwachting

De weersverwachting is dat het komende weken droog blijft. Het is normaal dat met het uitblijven van de neerslag de grondwaterstanden dalen. We hebben in Fryslân voldoende oppervlaktewater om de komende periode ons werkgebied van voldoende water te voorzien.