Veelgestelde vragen over zwemwater, blauwalg en botulisme

Waar kan ik veilig zwemmen?

We adviseren je om alleen te zwemmen op de officiële zwemwaterlocaties (externe website). Het advies is om niet te gaan zwemmen in water met drijflagen en een groene soep. Blauwalg kan huidirritatie en/of maag- en darmproblemen veroorzaken. Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een slechte weerstand en dieren zijn gevoeliger voor blauwalg en kunnen eerder ziek worden.

Kijk op www.zwemwater.nl (externe website) als je wil weten waar mogelijk blauwalg voorkomt. Heb je vragen over de kwaliteit van het zwemwater, bel met de zwemwatertelefoon (058) 292 56 50 of download de Zwemwater app.

Hoe herken ik blauwalg?

Blauwalg (externe website) herken je als het water een vreemde kleur (groen met soms blauwachtige kleuren) heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt.

Vragen op deze pagina

[[ toc ]]

Kan ik door Wetterskip Fryslân een watermonster laten nemen om te controleren of er blauwalg in het water zit?

Allereerst adviseren we je om in water met drijflagen en een groene soep niet te gaan zwemmen. Wil je toch een watermonster laten nemen, bel met de verantwoordelijke gemeente. Die beslist of er een watermonster genomen moet worden. Is een meting nodig, dan schakelt de gemeente ons in.

Wie is verantwoordelijk voor informatieborden bij zwemwater?

De provincie Fryslân plaatst borden bij de officiële zwemwaterlocaties. De gemeente is verantwoordelijk voor borden bij de overige wateren. 

Ik zie dode vogels en/of dode vissen in het water. Wat moet ik doen?

Zie je dode eenden, andere dode vogels of verdacht veel dode vissen in het water (tekenen van botulisme (externe website))? Bel dan met het Milieu-Alarmnummer Fryslân: telefoon (058) 212 24 22. Dit nummer is ook buiten kantooruren bereikbaar.