Veelgestelde vragen over zwemwater, blauwalg en botulisme

  Vragen op deze pagina

   Waar kan ik veilig zwemmen?

   We adviseren u om alleen te zwemmen op de officiële zwemwaterlocaties (externe website). Het advies is om niet te gaan zwemmen in water met drijflagen en een groene soep. Blauwalg kan huidirritatie en/of maag- en darmproblemen veroorzaken. Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een slechte weerstand en dieren zijn gevoeliger voor blauwalg en kunnen eerder ziek worden.

   Kijk op www.zwemwater.nl (externe website) als u wilt u weten waar mogelijk blauwalg voorkomt. Heeft u vragen over de kwaliteit van het zwemwater, bel met de zwemwatertelefoon (058) 292 56 50 of download de Zwemwater app.

   Hoe herken ik blauwalg?

   Blauwalg (externe website) herkent u als het water een vreemde kleur (groen met soms blauwachtige kleuren) heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt.

   Kan ik door Wetterskip Fryslân een watermonster laten nemen om te controleren of er blauwalg in het water zit?

   Allereerst adviseren we u om in water met drijflagen en een groene soep niet te gaan zwemmen. Wilt u toch een watermonster laten nemen, bel met de verantwoordelijke gemeente. Die beslist of er een watermonster genomen moet worden. Is een meting nodig, dan schakelt de gemeente ons in.

   Wie is verantwoordelijk voor informatieborden bij zwemwater?  

   De provincie Fryslân plaatst borden bij de officiële zwemwaterlocaties. De gemeente is verantwoordelijk voor borden bij de overige wateren. 

   Ik zie dode vogels en/of dode vissen in het water. Wat moet ik doen?

   Ziet u dode eenden, andere dode vogels of verdacht veel dode vissen in het water (tekenen van botulisme (externe website))? Bel dan met het Milieu-Alarmnummer Fryslân: telefoon (058) 212 24 22. Dit nummer is ook buiten kantooruren bereikbaar.