Woudagemaal tijdens Week van Ons Water onder stoom

  • geplaatst op 18-10-2018 16:34

Van 17 tot en met 24 oktober 2018 is de nationale Week van Ons Water. Het thema dit najaar is ‘extreem weer en wateroverlast’. Ruim 80 verschillende activiteiten in Nederland zijn deze week te bezoeken. Ook het Woudagemaal in Lemmer gaat tijdens de herfstvakantie van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 oktober onder stoom! Je kunt deze dagen tussen 10.00 en 17.00 uur het stoomgemaal in werking bekijken.

IJs en weder dienende brengen we het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Tijdens de draaidagen bieden we een nieuwe service van een ecoshuttlebusje aan. Hiermee kunnen bezoekers de loopafstand van circa 700 meter vanaf het nieuwe parkeerterrein aan de Platte Dijk naar het bezoekerscentrum overbruggen. De shuttle is voor elke bezoeker, jong of oud, een leuk en gezellig begin van het bezoek aan het Werelderfgoed Woudagemaal.

Kijk voor meer informatie op www.woudagemaal.nl.

Week van Ons Water

Tijdens de Week van Ons Water zijn er veel leerzame en verrassende activiteiten door heel Nederland, variërend van een festival of expositie tot een spannende waterexcursie. Via weekvanonswater.nl  kun je zien wat er allemaal gebeurt.

Weer wordt extremer

Het thema van de Week van Ons Water dit najaar is ‘extreem weer en wateroverlast’. De zomer van 2018  was de warmste en droogste zomer sinds tijden. Maar ook neerslagrecords sneuvelden. Op sommige dagen viel er vorig jaar zelfs 90 millimeter water uit de lucht: meer dan er gemiddeld in een maand naar beneden valt. Hoosbuien worden pas een probleem wanneer het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Huizen, tuinen en straten lopen onder met als gevolg overlast en waterschade. Wat doen wij hieraan? En wat kunnen mensen zelf doen? Daarover gaat de Week van Ons Water.

Initiatiefnemers

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin), het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en aan te geven wat mensen zelf kunnen doen om hun voeten droog te houden en het water schoon. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!