Wij openen de deuren op 7 oktober in het Weekend van de Wetenschap

 • geplaatst op 19 september 2023 om 15:21

Ontdek de wetenschap bij ons waterschap en kom zaterdag 7 oktober naar ons kantoor in Leeuwarden. Hier openen we  in het Weekend van de Wetenschap van 10.00 tot 16.00 uur de deuren, met een gevarieerd programma voor jong en oud.  

Wat is er deze dag bij ons te doen?   

 • Rondleiding door ons laboratorium 
  Ga mee met een rondleiding door ons laboratorium. Onze enthousiaste medewerkers vertellen van alles over hun werk. Op welke wijze onderzoeken en bewaken we de waterkwaliteit in ons gebied? Wat is eDNA-onderzoek? Met wat voor onderzoeksapparatuur werken we en waarom? Uiteraard is er ruimte voor het beantwoorden van vragen. Let op: neem ook een potje met water uit jouw vijver of sloot mee! Onze laboratoriummedewerkers laten dan zien wat er in jouw water leeft en wat de kwaliteit van het water is.  
 • Op zoek naar waterbeestjes 
  Onderzoek naar waterdiertjes in de vijver bij ons kantoor. Kinderen krijgen een schepnetje en vangen daarmee waterdiertjes. Vervolgens gaan ze zelf als een echte wetenschapper het waterleven onderzoeken onder de microscoop.  
 • Bouw je eigen stuw 
  Een stuw is een soort beweegbare schuif waarmee we als waterschap de waterstand in sloten en vaarten kunnen verhogen of verlagen. Kinderen kunnen hun eigen stuw bouwen en krijgen uitleg over het nut en de functie van een stuw. 
 • Proefjes  
  Er zijn verschillende proefjes te doen. 

Meer weten over Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van 8 tot 88 jaar, laagdrempelig en gratis kennis te laten maken met de wereld van wetenschap en technologie. Zo openen bedrijven, sterrenwachten, musea en ziekenhuizen in heel Nederland de deuren en ontdekken bezoekers wat de wetenschap allemaal kan. Maak er een leuke dag van, want in Leeuwaren doen onder andere ook nog Dairy Campus, Natuurmuseum Fryslân en Campus Fryslân van de RUG mee aan het Weekend van het Wetenschap. Meer informatie is ook te vinden op www.weekendvandewetenschap.nl. 

Rondleiding laboratorium.JPG   Waterbeestjes vangen en onderzoeken.JPG   Waterbeestjes onderzoeken onder microscoop.JPG