Wetterskip Fryslân onderzoekt met kleinschalige proef verstoring groei onderwaterplanten

  • geplaatst op 11-06-2019 13:37

Op de bodem van De Leijen en in de vijver bij ons hoofdkantoor in Leeuwarden zijn enkele matten met daarop onderwaterplanten gelegd. Hiermee onderzoeken we welke factoren de groei van deze planten verstoren. Spelbrekers in de groei zijn bijvoorbeeld bodemwoelende vissen, watervogels die de planten opeten, bodemgesteldheid of wind (golfslag).

Het blijkt dat de groei van onderwaterplanten vooral op de meren en grote vaarten in Fryslân achterblijft. Terwijl deze planten, bijvoorbeeld glanzig of doorgroeid fonteinkruid, wel belangrijk zijn voor schoon water met een goede biodiversiteit.

Biologisch afbreekbare matten

Bij de kleinschalige proef maken we gebruik van zogenaamde BESE-elementen (Biodegradable Elements for Starting Ecosystems). Die geven planten een goede structuur om zich te vestigen. De matten zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van aardappelzetmeel, afkomstig van een ongebruikte afvalstroom uit de patatindustrie. Een paar matten schermen we af met kooien om vissen en watervogels op afstand te houden. Zo onderzoeken we of hun afwezigheid goed is voor de groei van onderwaterplanten.
matten plaatsen 2.jpg
Plaatsing van de matten met onderwaterplanten bij De Leijen.