Wetterskip Fryslân knapt dijktempel zeedijk Marrum op

  • geplaatst op 13-05-2019 14:22

Vorige week werd de aarde en gras op het ‘Tempeltje van Ids’ verwijderd. Wetterskip Fryslân startte daarmee met de opknapbeurt van de dijktempel op de Waddenzeedijk bij Marrum. Dit is nodig, omdat op de onderkant van het stalen dak vlekken zitten die zijn ontstaan door corrosie (aantasting). Eind mei starten de vervolgwerkzaamheden, dat duurt ongeveer vier weken. De aannemer schermt het kunstwerk dan af. Na de grote opknapbeurt kan de tempel weer 25 jaar mee.

Wat er gaat gebeuren

Het staal van het  tempeldak krijgt na een grondige schoonmaak een nieuwe coatinglaag. De twaalf palen (kolommen) waar het dak op steunt, worden gelast. Na deze opknapbeurt komt er een nieuwe, 80 ton zware laag aarde en gras op het dak. Daarmee krijgt de dijktempel zijn oorspronkelijke uiterlijk terug.

Tempel van Ids

In 1963 begon het werk aan de zeedijk: 66 kilometer moest op hoogte worden gebracht. Na dertig jaar, in 1993, was de dijkophoging klaar. Als herinnering liet het toenmalige Waterschap Fryslân het monument Dijktempel plaatsen. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Ids Willemsma. Het wordt ook wel ‘Tempeltje van Ids’ genoemd.

Werkzaamheden met machines aan het tempeltje van Ids op de dijk
De aarde en het gras werd in één dag verwijderd: voorbereidend werk. (Fotograaf Fedde Mulder)