We zijn alert vanwege storm

  • geplaatst op 17 februari 2022 om 15:45

De komende week wordt er veel regen en harde wind met windstoten tot 9 Bft verwacht. We zijn alert en hebben preventieve maatregelen genomen. De sluizen bij Goingarijp en Broek zijn gesloten om lokale hoge waterstanden door opwaaiing tegen te gaan. Daarnaast zetten we het Hooglandgemaal en gemaal De Heining in om de waterstand op de boezem te verlagen.  

De verwachte harde wind uit westelijke richting stuwt het water van de Friese boezem (stelsel van meren en vaarten) op naar het noordoosten. Daar kunnen we het water niet gemakkelijk spuien via de sluizen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp. De waterstanden in het Lauwersmeer zijn namelijk hoger bij deze wind.

Verlagen boezempeil

Door nu de waterstanden op de Friese boezem te verlagen, spelen we in op de verwachte weersomstandigheden. Afgelopen weekend verlaagden we de gemiddelde waterstand op de boezem al naar 57 centimeter beneden NAP. We zijn nu bezig om deze waterstand verder te verlagen, naar 62 centimeter beneden NAP.

Inzet Hooglandgemaal en De Heining

We zetten het Hooglandgemaal in Stavoren en gemaal De Heining bij Marrum in. Zo kunnen we het overtollige water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer en de Waddenzee versneld afvoeren.

Sluizen De Lege Wâlden gesloten

Vanaf woensdag 16 februari 2022 hebben we de sluizen bij Goingarijp en Broek in het gebied De Lege Wâlden gesloten. Zo kunnen we in dit gebied hoge, lokale waterstanden door opwaaiing tegengaan.

Onze maatregelen hebben we afgestemd met de vaarwegbeheerders.