Update droogte 3 juni: neerslagtekort gedaald

  • geplaatst op 03 juni 2022 om 20:42

Door de neerslag en lagere temperaturen van de afgelopen weken is het neerslagtekort in ons beheergebied afgenomen naar 80 mm. De grondwaterstanden zijn lokaal gestegen of de daling is tot stilstand gekomen. De komende periode wordt warmer en droger weer verwacht met nog steeds af en toe neerslag.

Onze maatregelen blijven hetzelfde als voorgaande weken. In de gebieden die lager liggen dan de Friese boezem kunnen we waar nodig voldoende water aanvoeren. De neerslag die valt, proberen we zo goed mogelijk vast te houden.

Grafiek neerslagtekort 3 juni

We vragen grondgebruikers om gebruik van slootwater voor beregening of plasdras zetten van weilanden af te stemmen met onze rayonbeheerders. Deze zijn bereikbaar via het algemene nummer: 058 – 292 22 22. Aanvoer van water en onttrekking moeten in evenwicht blijven en mag niet leiden tot zichtbare peilverlaging.

Volgende droogte-update 

Op basis van de huidige weersverwachting gaat het neerslagtekort in ons beheergebied richting normale waarden voor deze tijd van het jaar (zie: stippellijn). Ook horen de weersverwachtingen bij een gewone zomer. We brengen weer een nieuwe droogte-update uit als de situatie daartoe aanleiding geeft. 

Bekijk voor meer informatie onze updates van 13 en  20 mei en onze algemene pagina waterbeheer bij droogte.