Update 29 december 2023: Woudagemaal uit, geen extra beheersmaatregelen meer nodig

  • geplaatst op 29 december 2023 om 12:29

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer wordt vandaag aan het eind van de middag uitgezet. Dit kan, omdat het peil van de Friese boezem volgens de actuele weersvoorspelling beheersbaar is.

De komende dagen wordt er wel neerslag verwacht, gemiddeld 5 millimeter per dag, maar geen grote hoeveelheden. Dit kan ons watersysteem goed opvangen. Daarom is onze organisatie vanmorgen weer afgeschaald van een situatie met extra inzet van onze medewerkers naar normaal beheer.

Actuele situatie boezem

De waterstand van de boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) daalt na het bereiken van de hoogste stand van 33 centimeter onder NAP op Tweede Kerstdag verder. Het boezempeil staat nu op 46 centimeter beneden NAP. We verwachten dat het niveau morgen weer op streefpeil (52 centimeter beneden NAP) zit. Om het boezempeil op het normale peil (52 centimeter beneden NAP) te krijgen, blijven het J.L. Hooglandgemaal en gemaal De Heining ook komend weekend op volle kracht draaien om water af te voeren uit de boezem.

Opruimen zandzakken

De sluizen bij Terkaple, Goingarijp en Akmarijp rond de beheerste boezem kunnen vandaag weer open, omdat het minder hard waait dan gisteren. In dit laaggelegen gebied hebben we op een paar locaties zandzakken op de waterkering neergelegd om de hoge waterstand onder controle te krijgen. Omdat het boezempeil ook in dit gebied daalt, kunnen de zandzakken binnenkort weer worden opgeruimd.

Spuimogelijkheden

De mogelijkheden om het overtollige water te spuien op het Lauwersmeer bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp zijn op dit moment redelijk tot goed en blijven dat voorlopig. Het scheelt dat de wind de komende dagen van het zuidwesten naar het oosten draait en dat de waterstanden op de Waddenzee bij eb laag blijven.

Polderpeil weer normaal 

Onze rayonbeheerders zijn druk bezig om de peilen in de polders weer naar hun oude niveau (winterpeil) te brengen. Dat betekent dat het extra water dat we in de polders hadden opgeslagen, weer wordt afgevoerd via de boezem.  

IJsselmeerkust

Door de hoge waterstand op het IJsselmeer (die is op dit moment 47 centimeter boven NAP) zijn twee buitendijkse landbouwpolders bij Lemmer en Oudemirdum (deels) onder water gelopen. Dit is een normaal verschijnsel bij zulke hoge waterstanden. Als het IJsselmeerpeil weer zakt, dit duurt naar verwachting nog een tijdje, worden de polders weer leeggepompt.

Woudagemaal vandaag nog open

Sinds dinsdag 19 december draait het Woudagemaal. De inzet van het historische stoomgemaal helpt om de hoeveelheid boezemwater binnen de perken te houden. Het gemaal wordt eind van deze middag uitgeschakeld omdat het boezempeil voldoende is gezakt. Maar liefst 4300 bezoekers hebben het gemaal in werking gezien, met gisteren het hoogste bezoekersaantal van 1300.

Het gemaal is op zaterdag 30 december, zondag 31 december en maandag 1 januari niet geopend voor publiek. Op dinsdag 2 januari zijn bezoekers weer welkom. Actuele berichten over openingstijden zijn te vinden op de website van het Woudagemaal (externe website). Kaarten zijn te reserveren via het ticketsysteem (externe website).