Update 26 december: boezemstand bereikt vandaag hoogste punt

  • geplaatst op 26 december 2023 om 13:46

De gemiddelde waterstand in de Friese boezem bereikt vandaag het hoogste punt: 33 centimeter beneden NAP. Daarna zakt het boezempeil, omdat er meer water naar de Waddenzee kan worden afgevoerd.

Het Woudagemaal in Lemmer blijft ook de komende dagen draaien. Hoe lang precies, is afhankelijk van de hoeveelheid regen die deze week nog valt. Dat monitoren we elke dag. De waterstanden in de polders zijn op meerdere plaatsen in Fryslân, vooral in het noorden en oosten, hoog. Onze medewerkers houden de situatie goed in de gaten en nemen zo nodig lokaal maatregelen.

Spuimogelijkheden

Het gemiddelde streefpeil van de Friese boezem, het aaneengesloten stelsel van meren, kanalen en vaarten in Fryslân, is 52 centimeter beneden NAP. Dat de boezemstand in de loop van vandaag het hoogste punt (33 centimeter beneden NAP) bereikt, komt door de regen die gisteren is gevallen en de beperkte spuimogelijkheden in het noorden. De mogelijkheden om overtollig water kwijt te raken via het Lauwersmeer zijn nu nog beperkt door de hoge waterstand in de Waddenzee. Komende nacht nemen de spuimogelijkheden bij Dokkumer Nieuwe Zijlen toe en kan er dus extra water vanuit de Friese boezem naar zee worden afgevoerd. Hierdoor zakt het boezempeil.

Gemalen volop in bedrijf

Het Hooglandgemaal en het Woudagemaal draaien nog steeds volop om water naar het IJsselmeer af te voeren.  Ook de andere gemalen die water naar het IJsselmeer en de Waddenzee pompen, zijn volop in bedrijf. De gemiddelde waterstand op het IJsselmeer is door de aanvoer van smeltwater uit de Alpen 85 centimeter hoger dan normaal. Door het hoge IJsselmeerpeil en de ongunstige windrichting uit het zuidwesten kunnen het Hooglandgemaal en het Woudagemaal op dit moment minder water dan normaal afvoeren. Deze afvoermogelijkheden worden de komende twee dagen naar verwachting beter, omdat de wind afneemt.    

Inzet Woudagemaal

De inzet van het historische Woudagemaal helpt ons om de hoeveelheid boezemwater nu en de komende dagen binnen de perken te houden. Het stoomgemaal is op dinsdag 19 december in werking gesteld.

Woudagemaal vanaf morgen open

Het 103 jaar oude Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Eerder deze maand is gevierd dat het 25 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Publiek dat het draaiende Woudagemaal wil bezoeken, is hier woensdag 27 december tussen 10 uur en 17 uur welkom. Vandaag is het monument niet open voor bezoekers. Actuele berichten over openingstijden zijn te vinden op de website van het Woudagemaal. Kaarten zijn te reserveren via het ticketsysteem.

Overlast of schade?

Heb je overlast door hoog water op je perceel? Of zie je schade aan gemalen, sluizen of aan andere zaken die een goede waterafvoer kunnen belemmeren? Bel dan tijdens kantooruren (8.30 – 17.00 uur) met het algemene nummer van Wetterskip Fryslân: (058) 292 22 22. Buiten kantooruren kun je overlast of schade melden via het Milieu-alarmnummer: (058) 212 24 22 (altijd bereikbaar).

Wateroverlast in en rondom je huis

Heb je wateroverlast in en rondom je huis, bijvoorbeeld grondwater in je kelder of kruipruimte? Of water dat omhoog komt in je toilet, douche of gootsteen? Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het oplossen van overlast door grondwater in en rondom je huis. Is er regenwater dat op straat blijft staan? Dan is waarschijnlijk een afvoerput verstopt. Meld dit bij jouw gemeente. Die kan de verstopping repareren. Wateroverlast buiten de bebouwde kom kun je bij ons melden.