Uitzetten gemalen Wetterskip Fryslân verloopt voorspoedig

  • geplaatst op 24 februari 2018 om 12:19
Wetterskip Fryslân heeft sinds gisteren circa tweehonderd poldergemalen uitgezet om de ijsaangroei te bevorderen.

Wetterskip Fryslân heeft sinds gisteren ongeveer 200 poldergemalen uitgezet om de ijsaangroei te bevorderen. Wetterskip Fryslân gaat ook vandaag nog door met het uitzetten van poldergemalen om het water tot stilstand te laten komen. Op die manier bevordert het waterschap de ijsaangroei.

Dankzij de gunstige weersomstandigheden kan Wetterskip Fryslân grotendeels stoppen met de bemaling. Zaterdagmiddag is ongeveer 90 procent van de poldergemalen uitgeschakeld. Hierdoor komt er minder water op de Friese boezem en kunnen ook de afvoersluizen naar het Lauwersmeer en de Waddenzee sluiten.

Om onnodige wateroverlast te voorkomen zet het waterschap overigens niet alle poldergemalen uit. Per dag wordt bekeken in welke polders het verantwoord is om de gemalen uit te zetten. Op plekken waar veel kwelwater omhoog komt blijven de poldergemalen langer aan.  

IJsveiligheid

Vanaf zondag 25 februari worden er 6 ijsdagen op rij verwacht. De verwachting is dat er zeker op de ijsbanen en op ondiepe plassen geschaatst kan worden. Vanwege de sterke wind is het onzeker of er op de grote meren en kanalen genoeg ijs komt om daar aan het einde van volgende week veilig te kunnen schaatsen. 

De ijsveiligheid en de organisatie van schaatstochten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de plaatselijke ijsverenigingen en de Friesche IJsbond. Er is dagelijks contact tussen de IJsbond, meteorologen, de provincie en het waterschap. 

Ons volgende bericht verschijnt op maandag 26 februari. Koning Winter moet nu zijn werk gaan doen.