Rioolwaterzuivering Harlingen klaar voor de toekomst

  • geplaatst op 18 maart 2021 om 11:21

Wij hebben de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Harlingen volledig gerenoveerd. De installatie was verouderd en toe aan een flinke opknapbeurt. Ook zijn de elektriciteitskosten met 15% teruggebracht. Het project heeft in totaal 10,8 miljoen euro gekost.

De rwzi in Harlingen is in 1981 gebouwd en in gebruik genomen en in 1993 uitgebreid. Hier komt het huishoudelijk afvalwater van 14 plaatsen uit de omgeving Harlingen binnen. Daarnaast ontvangt de installatie ook afvalwater uit het industriegebied.

Klaar voor de toekomst

We hebben samen met diverse aannemers de rwzi gerenoveerd, omdat de zuivering was verouderd. De werkzaamheden zijn grotendeels afgerond en daarmee is de installatie klaar om nu en in de toekomst het afvalwater te zuiveren. De renovatie levert ons ook een besparing op van 15% aan elektriciteitskosten.

Schoon water

Schoon en gezond water is van levensbelang. Voor de bescherming van mens en dier en de kwaliteit van onze leefomgeving. Wij zuiveren jaarlijks gemiddeld 85 miljoen m3 huishoudelijk en industrieel afvalwater in 27 rioolwaterinstallaties (rwzi’s). Het afvalwater wordt via 275 rioolgemalen en 825 kilometer persleidingen aangevoerd en na zuivering in het oppervlaktewater gestort. Ook bewaken en meten we de kwaliteit van het oppervlaktewater. Zo werken we aan schoon en gezond water in Fryslân en het Groninger Westerkwartier.