Open dag rioolwaterzuivering Drachten op 21 oktober

  • geplaatst op 06 oktober 2017 om 10:28

Altijd al willen weten waar je poep en plas blijft? Kom dan op zaterdag 21 oktober naar onze rioolwaterzuivering in Drachten. Op deze dag laten wij je niet alleen zien wat we doen om het water schoon te maken, we geven je ook inzicht in wat ons waterschap nog meer doet! De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Wetterskip Fryslân is op deze dag open voor publiek. Wetterskip Fryslân organiseert hier van 10.00 tot 15.00 uur rondleidingen en diverse activiteiten. De open dag is ook leuk voor kinderen, tot 12 jaar onder begeleiding.


Biogasproductie

Wetterskip Fryslân heeft de rwzi verbouwd en uitgebreid, omdat na een onderzoek bleek dat het efficiënter is om het afvalwater van Wijnjewoude en omstreken te zuiveren op de rwzi van Drachten.

Met de aanpassing neemt ook de productie van biogas toe. De rwzi Drachten wekt met dit biogas circa 1,1 miljoen kWh elektriciteit per jaar op en dekt hiermee 50 procent van de eigen energiebehoefte af. Het voldoet weer volledig aan de hedendaagse milieueisen en is klaar voor de toekomst. Zo kan de aanvoer van rioolwater van Drachten (en omgeving) op een efficiëntere wijze verwerkt worden.

Wetterskip Fryslân heeft 27 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Iedere dag maken we hier 250 miljoen liter afvalwater schoongemaakt. Dat zijn ongeveer 8.500 volle vrachtwagens. Het vieze water komt vanuit huizen en bedrijven in het riool terecht. Van daaruit gaat het naar één van de 27 zuiveringen, waar het water wordt schoongemaakt. Het gezuiverde water komt vervolgens weer in het oppervlaktewater terecht.

Het adres van de rioolwaterzuivering Drachten is De Hemmen 100.