Onze gemalen draaien volop door hoge waterstanden

  • geplaatst op 18 februari 2020 om 13:19

Door de vele regen van de afgelopen dagen staat het water in de Friese boezem (alle meren en vaarten) hoog. Daarbij heeft de harde wind ook invloed op de lokale waterstand. Onze poldergemalen draaien volop om het overtollige water uit de polders af te voeren. Ook hebben we het Hooglandgemaal en het Woudagemaal ingezet om het water vanuit de boezem te spuien op het IJsselmeer. Het onder stoom brengen van het Woudagemaal was al gepland in deze voorjaarsvakantie en helpt ons uiteraard nu om het water sneller af te voeren.

 Storingen lossen onze medewerkers zo snel mogelijk op. We doen er alles aan om de waterstand in de polders en de boezem weer op normaal niveau te krijgen. De verwachtingen voor deze week zijn gunstig. Maar naar verwachting gaat het aan het einde van de week en volgende week weer regenen.

Verschil tussen hoog water boezem en polder

Er is verschil tussen hoog water in de Friese boezem en hoog water in de lager gelegen polders (weilanden en poldersloten). Het water uit de poldersloten wordt met bijna 1000 poldergemalen afgevoerd naar de Friese boezem. Maar als er in korte tijd heel veel regen valt, is er tijd nodig om dat water weer kwijt te raken. Tijdelijk hoge waterstanden of plassen op de velden is dan niet te voorkomen. Het hoge water uit alle meren en vaarten (de boezem) voeren we af met onze boezemgemalen zoals onder andere het Hoogland- en Woudagemaal.