Kom naar gemaal Vijfhuizen tijdens Dag van de Bouw

  • geplaatst op 29 mei 2018 om 13:27

Project Vijfhuizen ‘fan swiet nei sâlt’ doet mee met de jaarlijkse Dag van de Bouw. Op zaterdag 2 juni 2018 van 10.00 tot 16.00 uur is het in aanbouw zijnde gemaal in de zeedijk (locatie: Westerhúslânne 20, Marrum) open voor publiek. Met leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud.

Programma voor jong en oud

Neem een kijkje in de bouwkeet, ga mee met een rondleiding over het bouwterrein of met een panoramawagen door het gebied rondom het gemaal. Of vaar in een doorzichtige kano over nieuw gegraven vaarten. Kinderen vermaken zich op het springkussen, zoeken naar waterdiertjes en behalen hun vispaspoort.

Gemaal Vijfhuizen, een bijzondere eyecatcher

Project Vijfhuizen gaat over de bouw van een gemaal in de zeedijk en de inrichting van het buitendijkse kweldergebied bij Hallum. Door het nieuwe gemaal ontstaat er een geleidelijke overgang van zoet naar zout water. Dit vergemakkelijkt de migratie van trekvissen, zoals paling, spiering en stekelbaars.
Het schitterende kwelderlandschap, het grootste van Europa, is een ‘must see’ voor natuurliefhebbers en recreanten. Voor hen worden naast het gemaal een vaarroute voor kleine sloepen en een fietspad aangelegd. Daarnaast heeft het gemaal nog een belangrijke functie: bij zware regenval verbetert het de afvoer van overtollig water uit de polders.

Samen ‘van zoet naar zout’

Provincie Fryslân, de gemeente Ferwerderadiel, It Fryske Gea en Wetterskip Fryslân werken samen in het project Vijfhuizen ‘fan swiet nei sâlt’. Het waterschap voert het namens de partners uit. Aannemers Jansma Drachten BV en Jelle Bijlsma BV voeren het werk uit. Jansma Drachten BV startte in het voorjaar van 2017 met de bouw van het gemaal. Het project is eind 2018 klaar.

Dag van de Bouw

De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland en de aangesloten bouwbedrijven en wordt elk jaar gehouden op verschillende bouwlocaties door het hele land. Opdrachtgever Wetterskip Fryslân en uitvoerder Jansma Drachten stellen op deze dag het nieuwbouwproject Gemaal Vijfhuizen ‘fan swiet nei sâlt’ open voor publiek.

Kijk voor meer informatie op www.debouwmaakthet.nl of www.projectvijfhuizen.nl en op onze Facebook-pagina @projectvijfhuizen.


Bovenaanzicht van de bouw van het gemaal Vijfhuizen. Foto: D. Sijbenga – DME Media