Inzet gemaal De Heining voor waterafvoer Friese wateren

Wij zetten op donderdag 14 maart voor het eerst het visvriendelijke gemaal De Heining aan. Door de vele regen van de afgelopen dagen staat het water in de Friese boezem (alle meren en vaarten) gemiddeld 10 centimeter boven het streefpeil. Daarbij heeft de harde wind ook invloed op de lokale waterstand. De Heining helpt voor een betere waterafvoer. Het gemaal draait overdag van 08.00 tot 17.00 uur. De verwachting is dat het gemaal alleen donderdag aan staat.

Toezicht tijdens het draaien

Wij zetten het gemaal voor de situatie op dit moment tijdelijk aan. De vijzels die draaien om het water weg te pompen horen onder een beschermkap. Deze beschermkap wordt halverwege april dit jaar geplaatst. Zonder de kap is het niet veilig genoeg. Daarom is er gedurende de hele dag toezicht.

Werking gemaal De Heining

Het gemaal De Heining heeft twee vijzels en is gebouwd in de zeedijk. Eén vijzel wordt gebruikt voor de polder en de andere vijzel voor de Friese boezem. Door een slimme verbinding worden beide vijzels donderdag gebruikt om regenwater uit de Friese boezem te pompen. Na april kan het gemaal automatisch werken als de waterstand in de polder te hoog wordt. Ook draait De Heining als het Hooglandgemaal in Stavoren op volle capaciteit moet worden ingezet.

Effect van het regenwater op droge bodem

De afgelopen 10 dagen is er 80 millimeter regenwater gevallen. De weersvoorspelling is dat er nog ongeveer 30 millimeter regen valt in de komende 3 tot 4 dagen. Een goede aanvulling op de droge bodem van meer dan een week geleden. We verwachten dat de droge bodem veel water opneemt. Het water heeft wel tijd nodig om in de grond te dringen. Dat lukte de eerste dagen, daarna stroomde een deel van het regenwater naar greppels en sloten. Wat de precieze invloed is op de droge bodem weten wij in de loop van volgende week.

Zichtbare invloed van het Woudagemaal

Het Woudagemaal draait sinds maandag 11 maart. Dagelijks maalt het Woudagemaal 3 tot 4 centimeter van de Friese boezem. Met de weersverwachtingen voor de komende dagen wordt het Woudagemaal zaterdagmiddag stilgezet. Het Hooglandgemaal draait tot begin volgende week.