Gemaal Dongerdielen opent deuren tijdens openingsweekend vaarroute Súd Ie 11 en 12 juni

  • geplaatst op 02 juni 2022 om 11:50

De vaarroute Súd Ie, die loopt van Dokkum naar het Lauwersmeer, wordt in het weekend van 11 en 12 juni 2022 feestelijk geopend voor boten met een hoogte tot 1,50 meter. In het weekend is er van alles te doen rondom de Súd Ie voor bezoekers en belangstellenden. Ook ons monumentale gemaal Dongerdielen in Ezumazijl opent op beide dagen de deuren voor publiek.

Bezoek ons rijkmonument

Gemaal Dongerdielen uit 1931 was vroeger een zeegemaal, maar heeft tot op de dag van vandaag een belangrijke functie in het waterbeheer. Het gemaal en de nabijgelegen sluis, brug en brugwachtershuisje zijn rijksmonumenten. Op deze historische plek ervaar je de eeuwenlange strijd van bewoners tegen het water. Bezoekers kunnen op 11 en 12 juni gratis een uniek kijkje nemen in de originele machinehal met drie antieke pompen. Onze vrijwilligers geven uitleg over de geschiedenis, de werking van het gemaal en ons werk. 

Op beide dagen kun je het gemaal ook bezoeken met de 'Hop On Hop Off'-bootjes en -fietsen. Je meert met een sloep aan bij de aanlegsteiger van de Marrekrite in Ezumazijl en volgt fietsend of lopend de routebordjes naar het gemaal. Helaas is het gemaal niet rolstoelvriendelijk. 

Gemaal Dongerdielen
Adres: Esumasyl 1, 9133 DL Anjum
Openingstijden: zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022 van 10.00 uur-17.00 uur

gemaal dongerdielen .jpg
Gemaal Dongerdielen in Ezumazijl. Foto: Daniël Hartog. 

Varen, fietsen, wandelen en meer

Tijdens het openingsweekend van de Súd Ie kun je fietsend, wandelend en varend het bijzondere gebied en de prachtige dorpen in Noardeast-Fryslân verkennen. Verschillende ondernemers en organisaties bieden activiteiten aan en zijn er speciale activiteiten voor kinderen zoals waterfietsen bij Esonstad en touwknopen bij Ezumazijl. Veel van deze activiteiten zijn mogelijk door de inzet van vrijwilligers. 

Ook zijn er verschillende locaties die speciaal voor deze gelegenheid de deuren openen. Zo zijn naast het gemaal Dongerdielen de kerken in Oostrum en Jouswier geopend. De activiteiten vinden plaats in onder andere Dokkum, Oostmahorn, Ee, Lioessens, Jouswier, Metslawier, Ezumazijl, Oostrum, Dokkumer Nieuwe Zijlen en langs de route. 

Totaalprogramma

Een greep uit de activiteiten: bij Ezumazijl worden twee zwemtochten in de buitenlucht gehouden, in de Doarpstsjerke in Metslawier wordt de groepsexpositie VLAS geopend, vanaf de Schreiershoek in Dokkum kun je een rondvaart maken naar het nieuwe Bastion en er zijn workshops vogelkijken en landschapsfotografie waar je als bezoeker aan mee kunt doen.

Bekijk in de programmakrant(externe website) het gehele programma.

Vaarroute Súd Ie

Aan de realisatie van de vaarroute Súd Ie wordt al sinds 2011 gewerkt. De Súd Ie is in verschillende fases opgewaardeerd, met aandacht voor mens, dier en milieu. Zo zijn de watersportfaciliteiten in Dokkum enorm verbeterd, is de waterkwaliteit verbeterd en zijn er kilometerslange natuurvriendelijke oevers aangelegd. Hierdoor is de Súd Ie ook een goed opgroei- en paaigebied voor vissen. Daarnaast verblijven diverse vogelsoorten graag in het gebied.

In 2022 is de Súd Ie in z'n geheel bevaarbaar gemaakt voor bootjes tot 1,50 meter hoogte. In 2023 staat op de planning dat ook de laatste brug, de Saatsenbrêge bij Anjum, op hoogte wordt gebracht. Vanaf dan kunnen boten met een hoogte tot 2,40 meter ook gebruik maken van de vaarroute. 

Samenwerking

Het programma Súd Ie bestaat uit een samenwerking van Gemeente Noardeast-Fryslân, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Waddenfonds. It Fryske Gea, Van Hall Larenstein en Recreatieschap Marrekrite zijn belangrijke uitvoeringspartners.