Feestelijke fietstocht ter ere van oplevering doorstroomproject Leeuwarden-West

  • geplaatst op 19-06-2019 12:12

Gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân hebben al fietsend het doorstroomproject Leeuwarden -West feestelijk afgesloten. Het is het sluitstuk van twintig jaar waterkwaliteitsprojecten in Leeuwarden. Door deze maatregelen in onder meer Bilgaard, Westeinde en Leeuwarder bos hopen de gemeente en het waterschap dat alle locaties waar regelmatig botulisme of flauwe vis voorkwam, nu schoon zijn en vooral schoon blijven.

Botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën. Bij warm weer ontwikkelt het zich in eiwitrijk- en zuurstofarm water. Dat is vaak op plekken waar veel bagger met etensresten ligt en weinig doorstroming van het water is.

Sinds 1999 hebben gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân miljoenen geïnvesteerd in baggerwerk, riolerings- en doorstroomprojecten door de hele stad: Potmarge, de binnenstadsgrachten, de Vrijheidswijk, Kenniscampus, Dokkumer Ee, Nieuwe Kanaal en Greuns. Met de laatste werkzaamheden in de Kalksloot, Leeuwarder Bos en Westeinde komt hier na twintig jaar een einde aan. Met schoon water als resultaat.

Geen eenden voeren

Nu de waterkwaliteit beter is, moeten we dat zo houden. Daarom vragen gemeente Leeuwarden en Wetterkip Fryslân bewoners om geen brood of andere etensresten in het water te gooien. Met name in Bilgaard gebeurt dit nog wel eens. Maar hierdoor komen eiwitten in het water en krijgt botulisme weer een kans. Bovendien is brood ongezond voor eenden. Een wilde eend wordt wel dertig jaar, een stadseend haalt vaak de drie jaar niet eens. Dus twee vliegen in één klap door brood en andere etensresten gewoon in de afvalcontainer te gooien.

PB_19-22 Leeuwarden-West.JPG
Gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân hebben al fietsend het doorstroomproject Leeuwarden -West feestelijk afgesloten. Sinds 1999 hebben gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân miljoenen geïnvesteerd in baggerwerk, riolerings- en doorstroomprojecten door de hele stad met als doel schoon water.