Exotische waterplanten bestreden in Feanwâlden

  • geplaatst op 10-08-2018 15:56

In Feanwâlden wordt in de week van 13 augustus de waterplant watercrassula bestreden. Watercrassula is een exotische waterplant die sloten volledig kan overwoekeren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Daarom is het belangrijk de plant snel te bestrijden.

Vorige week werd de woekerende waterplant aangetroffen in een sloot in Feanwâlden. In opdracht van Wetterskip Fryslân zal het exotenbestrijdingsbedrijf Weed Free Service Nederland uit Kollum de plant bestrijden met de heetwatertechniek.

Grote gevolgen

Watercrassula hoort eigenlijk niet in Nederland thuis, maar is ingevoerd als aquarium- en vijverplant. De plant vermeerdert zich razendsnel en vormt dichte ‘tapijten’ in het water. Sloten kunnen zelfs volledig worden overwoekerd, waardoor andere planten en dieren worden verdrongen. Ook voor de waterhuishouding heeft watercrassula nare gevolgen.

Andere exoten

Watercrassula is niet de enige exotische plantensoort die zich in Fryslân laat zien. Ook soorten als de grote waternavel, berenklauw en distels horen niet in ons watersysteem thuis en brengen het grote schade toe.

Fryslân Most Wanted

Met de campagne ‘Fryslân Most Wanted’ roept Wetterskip Fryslân inwoners van de provincie op om geen exotische dier- of plantensoorten in de natuur achter te laten door bijvoorbeeld aquariumplanten niet in de sloot, maar in de grijze restafvalcontainer te gooien