Exotische waterplanten aangepakt in Damwoude

  • geplaatst op 14-03-2019 13:09

Vanaf half maart starten we in Damwoude met het verwijderen van exotische waterplanten in sloten en vaarten. Medewerkers van Grienskip voeren de werkzaamheden uit. Grienskip is een samenwerkingsverband tussen Wetterskip Fryslân, Caparis en Empatec. We hopen met deze aanpak de verdere verspreiding van exotische planten te voorkomen.

In Damwoude en omgeving bestrijden we vooral de grote waternavel. Deze plant vermeerdert zich razendsnel en vormt ‘dichte’ tapijten in het water. Sloten kunnen zelfs volledig worden overwoekerd. De grote waternavel verdringt zo andere planten en dieren. Ook voor de doorstroming van water heeft de grote waternavel nare gevolgen. De planten worden  grotendeels met de hand verwijderd en op de walkant gelegd. Omdat het planten zijn die in het water moeten staan, vergaan ze op deze manier.

Grote waternavel

De grote waternavel hoort niet in Nederland thuis. Het is een moerasplant die van nature voorkomt in Noord-Amerika. In Nederland is de soort een exoot. Tuincentra mogen de plant niet verkopen. Een jong plantje is moeilijk te onderscheiden van de gewone waternavel. Zo gaat het soms ongemerkt mee in plantenbakken van tuincentra.

Andere exoten

De grote waternavel is niet de enige exotische plantensoort die zich in Fryslân laat zien. Ook soorten als de watercrassula, reuzenberenklauw en waterteunisbloem horen hier niet thuis en brengen grote schade toe.

Fryslân Most Wanted

Met de campagne ‘Fryslân Most Wanted’ roepen we iedereen op om geen exotische dier- of plantensoorten in de natuur te dumpen. Dat kan door dieren weg te brengen naar exootspecialisten en planten in de grijze afvalcontainer te gooien.