Eerst oliebollen bakken en dan naar het vet-inzamelpunt

 • geplaatst op 27-12-2018 15:37

  Het is bijna Oud & Nieuw. Tijd om terug te blikken, vooruit te kijken en oliebollen en appelbeignets te bakken! Maar wat doe je na het bakken met het overgebleven frituurvet? Natuurlijk: even wegbrengen.

  Ieder jaar kost het opruimen van oliebollenvet in het riool de waterschappen enkele miljoenen euro’s. Te veel mensen spoelen het oliebollenvet nog door de gootsteen of het toilet. De waterschappen moeten dat weer uit het riool halen. Dat kost € 2,80 per liter vet. Ongeveer twee keer zoveel als het oliebollenvet in de winkel kostte.

  Afvoer verstopt

  De verstopping is niet alleen een probleem voor de waterschappen. Ook jij zelf loopt het risico dat de afvoer in je huis verstopt raakt door de vetresten. En voor de kosten van het oplossen van dat probleem draai je zelf op.

  Inzamelpunt

  Het is een kleine moeite om alle problemen te voorkomen. Hoe? Vloeibaar vet giet je terug in de verpakking. Breng het vervolgens naar de verzamelcontainer op inzamelpunten voor vet en olie bij jou in de buurt. Bij steeds meer supermarkten, gemeentewerven en milieustraten staan deze (gele) containers. Er zijn al meer dan 2.500 inzamelpunten in Nederland. Bekijk waar jij het dichtstbijzijnde inzamelpunt vindt.

  Biodiesel

  Heb je vast frituurvet? Dat laat je eerst stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak of een petfles. Dan kan het ook naar het inzamelpunt. Het ingezamelde frituurvet wordt hergebruikt: goed voor het milieu. Er wordt onder andere biodiesel van gemaakt. KLM gebruikt voor alle vluchten vanuit Los Angeles al biodiesel.

  Vetbollen

  Ook een leuk idee: van vast frituurvet kun je vetbollen voor de vogels maken. Op de website van de vogelbescherming lees je hoe je dat doet.