Bekijk de onderwaterwereld van de Potmarge in een doorzichtige Wetterskip kano

  • geplaatst op 26 april 2018 om 10:42

Wetterskip Fryslân heeft deze week tien doorzichtige kano’s te water gelaten bij het Leeuwarder Stadsstrand. Met deze bijzondere kano’s wil het waterschap iedereen laten genieten van de onderwaterwereld van de Potmarge en de Leeuwarder grachten. De kano’s zijn vanaf volgende week te huur bij het Stadsstrand. Bezoekers van het Waterfestival kunnen de kano’s aanstaande zaterdag 28 en zondag 29 april gratis uitproberen.

Tijdens een vaartochtje in de doorzichtige kano ervaar je hoeveel schoner het water van de Potmarge en de Leeuwarder grachten is geworden. Dijkgraaf Paul van Erkelens: “Twintig jaar geleden kon je nog geen 30 centimeter ver in het water kijken. Dankzij ‘de Blauwe Diamant’, een gezamenlijke aanpak van waterschap, gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân, is de waterkwaliteit van de grachten en de Potmarge flink verbeterd. Het water is nu vaak zelfs tot meer dan 1 meter diepte helder.”

Onderwaternatuur

De bodem van de tweepersoons kano werkt als een vergrootglas. Zo kun je de onderwaternatuur beter zien. Hoe schoner het water, hoe dieper de zon kan doordringen. Daardoor kunnen waterplanten beter groeien en waterdiertjes en vissen zich ontwikkelen. En dat is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In de kano’s liggen zoekkaarten waarmee de planten en dieren zijn te herkennen. En een vuilniszakje om zwerfvuil mee te nemen.

Kortingsbonnen

Wetterskip Fryslân importeerde de kano’s uit Florida voor WaterConnecting 2018,het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 vol waterevents in en rond Leeuwarden. Tijdens WaterConnecting 2018 zijn er op drie verschillende locaties in Leeuwarden kortingsbonnen verkrijgbaar voor het huren van een kano. Bij de expositie Places of Hope (De Kanselarij), kunstproject Salix Fragilis Leovardia (Kunstakademie Friesland) en het kantoor van Wetterskip Fryslân aan het Fryslânplein 3 in Leeuwarden.

Kijk voor meer informatie over het huren van de Wetterskip kano op de Facebookpagina van Stadsstrand Leeuwarden. Het stadsstrand is te vinden aan de Sixmastraat 17 in Leeuwarden (achter de Leeuwarder Courant). 


Bij Stadsstrand Leeuwarden kun je doorzichtige kano’s van Wetterskip huren voor een tochtje
over de Potmarge en door de Leeuwarder grachten. Foto: Jaap Spieker