Aanleg nieuwe buigzame bekleding op Lauwersmeerdijk begonnen

  • geplaatst op 26-08-2019 15:04

De aanleg van de nieuwe bekleding op de Lauwersmeerdijk is begonnen. De eerste duurzame Verkalit interlock zetstenen liggen op de dijk. Dit gebeurt met een speciaal daarvoor ontwikkelde machine uit Duitsland.

Buigzame bekleding

Aan de onderkant van de Lauwersmeerdijk komen duurzame Verkalit interlock zetstenen. De stenen passen in elkaar en zo ontstaat een buigzame bekleding. Het voordeel van deze stenen is dat verzakkingen in de dijk gelijk te zien zijn, terwijl de dijk zijn sterkte behoudt. Ook gebruikt dit systeem minder beton.

Nieuwe opbouw en vorm van de dijk

De dijk bestaat uit verschillende lagen. Aan de onderkant van de dijk liggen grove breukstenen waar vervolgens een laag grond overheen komt. Daarna komt de nieuwe laag zetstenen. Dat ligt op een dikke laag klei en grind. Midden op de dijkhelling komt een recht stuk asfalt. Dit stuk breekt de golven bij extreem hoog water. Mensen profiteren straks ook van dit rechte gedeelte, want het kan ook als fietspad gebruikt worden. De hoogte van de dijk blijft hetzelfde.

Planning

Aannemer Heijmans is tot oktober 2019 aan het werk op de Lauwersmeerdijk. Daarna ligt het werk tot april 2020 stil in verband met het stormseizoen. Het streven is dat een kwart van het werk in 2019 klaar is.

Achtergrond

Wetterskip Fryslân pakt 4,4 kilometer van de Lauwersmeerdijk aan. De dijk tussen de Peazemerlannen en de R.J. Cleveringsluizen voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Naar verwachting is de dijkversterking eind 2021 klaar. Dan beschermt de dijk ook komende generaties. De dijkversterking, die zo’n 26 miljoen euro kost, maakt deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project op onze webpagina Dijkversterking Lauwersmeerdijk.

Een graafmachine is bovenaan de dijk bezig met voorbereidende werkzaamheden. Een man houdt toezicht op het werk van de graafmachine. Op het onderste deel van de dijk zijn de nieuwe flexibele stenen al gelegd en zichtbaar.

Een graafmachine maakt de onderlaag klaar voor het leggen van de zetstenen.